< Kaikki artikkelit

”Vuosien kuluessa olen valitettavasti huomannut, että monelle unihäiriöstä kärsivälle diagnoosin, kuntoutuksen ja hoitolaitteiden saaminen, pääsy hyvään hoitoon ja moni muu asia voi viivästyä turhaan.”

Puheenjohtaja Salla Mansikkamäki, Uniliitto ry

Muistan vaikeita aamuheräämisiä hyvin varhaisesta lapsuudesta. Aamut koulussa menivät kuin sumussa. Heräämiseni tapahtui puolenpäivän jälkeen, jos silloinkaan. Koulussa pärjäsin hyvin ainoastaan hyvän muistini ansiosta. Lukiosta suoritin suurimman osan iltalinjalla. Yliopistolla oli jonkin verran pakollisia aamukursseja, mutta jossain unikoomassa selvitin nekin. Tutkijanurani alussa unirytmini sitten paheni sellaiseksi, että pystyin nukkumaan vain kaksi tai kolme tuntia vuorokaudessa ihan mihin vuorokaudenaikaan tahansa. Lähdin tuolloin todenteolla hakemaan apua.

Ensimmäinen kysymykseni oli tietenkin se, että mistä löydän hyvän unilääkärin? Yksi lääkäri löytyi pienen hakemisen jälkeen. Halusin löytää alan ammattilaisen, jotta asiani selvitettäisiin kunnolla. Löytämäni lääkärini määräsi tutkimusten jälkeen minulle pari lääkettä, joista toinen osoittautui hyvin hankalaksi lopettaa. Ongelmani ei myöskään tullut hoidetuksi. Toinen lääkärini teki diagnoosin viivästyneestä unijaksosta. Häneltä sain neuvon kokeilla kronoterapiaa. Kronoterapiassa unirytmiä myöhäistetään tietyin väliajoin, kunnes haluttu rytmi on saavutettu. Se laukaisi minulla kiertävän unirytmin jota kesti yli vuoden. Onneksi rytmini palasi takaisin viivästyneeseen! Tarvetta osaavalle unilääkärille oli edelleen ja sain Uniliitolta vinkin hyvästä sellaisesta. Hänen neuvoillaan rytmini on nyt parempi, mutta normaalia siitä ei saa koskaan. Olen kuitenkin tyytyväinen siihen, että nukun nyt pääasiassa hyvin ja olen virkeä jos vain saan nukkua riittävästi omalle rytmilleni oikeaan aikaan. Olin myös hyvin iloinen siitä, että olin vihdoinkin löytänyt alan rautaisen ammattilaisen!

Vuosien kuluessa olen valitettavasti huomannut, että monelle unihäiriöstä kärsivälle diagnoosin, kuntoutuksen ja hoitolaitteiden saaminen, pääsy hyvään hoitoon ja moni muu asia voi viivästyä turhaan joko siksi, että palveluita ei ole helposti saatavilla, niihin on pitkät jonot tai niihin ei ole varaa. Tarvitaan vielä paljon edunvalvontaa. Olen mukana Uniliiton toiminnassa jossa keskeisenä tavoitteenamme on edistää sitä, että yhä useampi uneton ja unihäiriöstä kärsivä saisi tarvitsemaansa apua. Haluamme myös parantaa uniongelmien kanssa elävien asemaa yhteiskunnassa ja lisätä tietoisuutta erilaisista unihäiriöistä.

Lisää unitarinoita ja artikkeleita

Julkaistu: 23.7.2019

Jaa tämä sivu