< Kaikki artikkelit

”Pyrin suhtautumaan unettomuuteeni kevyesti, armollisesti ja tiedostaen omat heikkouteni sekä riskini väsyneenä.”

Päivi Saarijärvi FRM-valmentaja, Uniliiton varapuheenjohtaja

Nukkuminen on minusta aina ollut kivaa. Sille vaan ei aina ennen tuntunut löytyvän tarpeeksi aikaa. Viimeisen parin kymmenen vuoden aikana olen oppinut arvostamaan unta yhä enemmän. Tiedostan nykyään riittävän pitkän ja hyvälaatuisen unen olevan vakaa perusta terveyteeni, turvallisuuteeni ja siihen, suhtaudunko ylipäätään asioihin myönteisesti. Huono yöuni näkyy itsessäni aina seuraavana päivänä työtehossani, virheissä, unohteluissa ja ärtymyksenä. Joskus se näkyy ikävä kyllä myös läheltä piti -tilanteissa tai jopa onnettomuustapauksina.

Unen merkitys itselleni on lisääntynyt ja avautunut oman työn, yhdistystoiminnan sekä myös iän ja kokemusten myötä. Tuntuu, että nuorena vaan nukkui jossain vaiheessa univelat pois ja siinä se. Nyt keski-iässä väliaikainen unettomuus on eräs elämään mukaan tullut asia.

Maailmankuvani mukaan asioihin suhtautuminen antaa asioille merkityksen. Siksi pyrin suhtautumaan unettomuuteeni kevyesti, armollisesti ja tiedostaen omat heikkouteni sekä riskini väsyneenä. Unettomina hetkinä olen oppinut keskittymään kaikkeen hyvään elämässäni ja rauhoittumaan tietoisesti esimerkiksi hengitystaktiikoilla. Ajatukseni on, etten tee unesta suoritusta vaan luotan kehoni taitoon hakeutua tasapainoon.

Unettomuuden vähättely ei ajatuksissani silti tule mieleenikään. Päinvastoin, höristän aina korviani ja mietin, voinko auttaa tai ohjata jotenkin eteenpäin, kun kuulen jonkun unettomuudesta. Nukkuminen on hyvin henkilökohtainen kokemus ja elämässä on erilaisia vaiheita, joissa uni voi herkistyä. Jos unettomuuden takana on vielä unihäiriö, on kyse aina vakavasta asiasta!

Uniliittoon tulin mukaan jäseneksi 2013. Siihen johti ammattini työturvallisuuden ja väsymysriskien hallinnan (Fatigue Risk Management – FRM) parissa. Uniliitossa olen oppinut yhä enemmän erilaisista unihäiriöistä, niiden hoidosta ja siitä, miten yhteiskunta tukee vireyttä ja unta. Järjestötoiminta on lisäksi tuonut elämääni paljon mukavia ihmisiä, yhteisen tekemisen ja kehittämisen tärkeän asian eteen sekä monia tilaisuuksia puhua unesta ja väsymyksen aiheuttamista riskeistä.

Hyvän unen puolesta on Suomessakin vielä paljon tehtävää, vaikka nykyään asia on pinnalla eri tavoin kuin vuosituhannen alussa. On edelleen tärkeä saavuttaa niitä ihmisiä, joilla uni on häiriintynyt syystä tai toisesta ja löytää yhdessä keinoja eteenpäin. Uniliiton yleisöluennot, vertaistapaamiset Unituvissa ja jäsenlehtemme levittävät tietoa unesta ja unihäiriöistä matalan osallistumiskynnyksen keinoin.

Tervetuloa mukaan toimintaan unen ja vireyden puolesta!

Lisää unitarinoita ja artikkeleita

Julkaistu: 7.10.2019

Jaa tämä sivu