< Kaikki artikkelit

Uniongelmat lapsiperheissä

Terveydenhoitaja ja uniohjaaja Sari Tammikari, Muksuperheen uni

Erilaiset uniongelmat koskettavat monia lapsiperheitä. On arvioitu, että jopa 25-50% vauvaperheistä kärsisi vauvan yöheräilyistä ja nukahtamisvaikeuksista. Unihäiriöt kuormittavat sekä vanhempien voimavaroja, että vaikuttavat heikentävästi lapsen kasvuun ja kehitykseen. Vauvojen nukkumisen taitoja voi tukea jo varhaisista kuukausista lähtien, jotta vauva kulkisi pehmeästi kohti ehjiä öitä. Kun koko perhe nukkuu hyvin, vanhempikin jaksaa nauttia vanhemmuudesta. Näin vauvan ja vanhemman välille muodostuu terve ja vakaa kiintymyssuhde.

Tutkimusten mukaan lapsuuden ajan hoitamattomilla uniongelmilla on yhteys myöhemmässä elämässä esiintyviin uniongelmiin, sekä tunne-elämän ja käyttäytymisen säätelyn haasteisiin vielä leikki-iässä. Uni on monimutkainen kokonaisuus, johon vaikuttavat niin biologiset, ympäristön liittyvät, psykologiset kuin sosiaaliset muuttujat.

Eri ikäisillä lapsilla unihäiriöt näyttäytyvät eri tavoin. Myös vanhempien uni voi rikkoontua vauva-ajan tiheiden yöheräilyiden ja vauva-arkeen liittyvien huoliajatusten vuoksi ja johtaa jopa pysyvämpään unihäiriöön.

Vauvojen unesta ja unitavoista on toistaiseksi ollut neuvoloissa varsin vähän tietoa, eikä kenenkään tule syyllistyä, jos oma lapsi nukkuu huonosti. Täytyy muistaa, että vanhemmat menevät sen tiedon varassa, joka heillä on ollut saatavilla, eikä koskaan ole liian myöhäistä aloittaa matka kohti parempaa unta. Uniasioissa onkin aina paras katsoa tulevaan, eikä juuttua menneeseen.

Empiminen ja pelot ovat luonnollinen osa vanhemmuutta ja kun rohkeutta on kerätty riittävästi, on aika tehdä päätös ja aloittaa johdonmukainen työ asioiden muuttamiseksi. Kun tuo työ on saatu päätökseen ja lapsi nukkuu hyvin, moni vanhempi onkin ihmetellyt, miksi ei tehnyt muutoksia jo aiemmin.

Oikein ja iänmukaisesti toteutettu unitaitojen tukeminen ja unikoulutus lisäävät lasten hyvinvointia, eikä ole ristiriidassa lapsen luontaista nukkumista kohtaan. Unitaitojen tukeminen ei edellytä imetyksen lopettamista, vaan usein imetyksen kokonaiskestoa voidaan jopa pidentää, kun äidit ja vauvat alkavat voida paremmin parantuneiden unien ansiosta.

Vaikka vauvojen uni eroaa aikuisten unesta ja heräilyä esiintyy monilla leikki-ikäisilläkin, turhat heräämiset ja rytmin epäsäännöllisyys eivät automaattisesti kuulu vauvojen uneen. Suunta parempaan voidaan saada usein pienilläkin muutoksilla. Itsenäisen nukahtamisen taito, sekä säännöllinen rytmi ja rutiinit ovat hyvän unen perusta.

Suomessa on tehty ansiokasta unitukimusta. THL:n moniammatilliseen Lapsen Uni ja Terveys –tutkimukseen ja siitä syntyneisiin julkaisuihin voi tutustua täällä https://thl.fi/fi/tutkimus-ja-kehittaminen/tutkimukset-ja-hankkeet/lapsen-uni-ja-terveys-child-sleep#https://thl.fi/fi/tutkimus-ja-kehittaminen/tutkimukset-ja-hankkeet/lapsen-uni-ja-terveys-child-sleep

Lisää artikkeleita ja unitarinoita

Julkaistu: 11.12.2019

Jaa tämä sivu