< Kaikki artikkelit

”Korona sekoittaa nyt unia enemmän kuin kesäaikaan siirtyminen. Yleinen epävarmuus ja pelko terveydestä jäytää meitä jokaista.”

Marja Ylösmäki, Helsingin uniyhdistyksen pj.

Virvon, varvon…

Tänä vuonna kaikki tapahtuu koronan vuoksi etänä ja digitaalisesti, myös virpominen. Palmusunnuntaina siirrytään kesäaikaan, joten se ei ole unihäiriöisille varsinainen onnenpäivä. Kellojen siirtelystä ilmeisesti luovutaan lähivuosina, kunhan ensin päästään selvyyteen siitä, kumpi – kesäaika vai talviaika – jää voimaan. En ota kantaa puoleen enkä toiseen, pääasiahan tässä on, että meidän uniongelmaisten elämä lakkaisi nyrjähtämästä sijoiltaan kaksi kertaa vuodessa.

Korona sekoittaa nyt unia enemmän kuin kesäaikaan siirtyminen. Yleinen epävarmuus ja pelko terveydestä jäytää meitä jokaista. Kaikki tapahtumat on peruttu, eikä mihinkään voi mennä viettämään aikaansa.  Koko tilanne on epätodellinen. Välillä minusta tuntuu kuin näkisin unta tai olisin romaanihenkilö, jolle tämä kaikki tapahtuu fiktiossa. Todellisuus kuitenkin ylittää nyt fiktion, ja jännitys kiristyy päivä päivältä.

Kroonisesti unettomana olen nukkunut viime öinä suhteellisen hyvin. Tosin uni on kevyempää, ja näen välillä painajaisia, että olen junassa tai muussa julkisessa kulkuvälineessä joko ilman lippua tai ilman matkatavaroita. Tutkimusten mukaan tämän tyyppisiä painajaisia nähdessään ihminen valmistautuu tuleviin koitoksiin eli vaikkapa koronaan sairastumiseen. Turun yliopiston tajunnantutkija ja professori Antti Revonsuo on tutkinut unien uhkaa ja kehittänyt teoriaa unennäöstä. Hänen mukaansa me teemme öisin mielikuvaharjoituksia erilaisten uhkien varalta. Ja mielikuvaharjoitukset myös auttavat: suoriudumme tilanteista paremmin, kun painajaiset ovat ensin karaisseet meitä!

Mitä muuta teen mielenrauhani ja uneni eteen kuin näen hyödyllisiä painajaisia? Teen rentoutuksia ja hengityksiä, esim. 7-4-8 hengitystä. Siitä on ohjeita paljon. Esimerkiksi tässä. Youtubesta löytyy paljon rentoutuksia esimerkiksi Kupariketulta, jota olen suositellut esim. Kampin Unituvassa. Tässä yksi niistä. Kun ei ole enää kiire minnekään, ehtii netistä etsiä sopivaa materiaalia hyvinvointinsa tueksi. Samoin voi kirjoittaa ylös ajatuksiaan, järjestellä niitä. Kirjata ylös hyviä asioita, joita jokaisen elämässä on, ja sitten niitä, jotka aiheuttavat ahdistusta ja pelkoa. Ahdistavien ja pelottavien asioiden ajatteleminen ei auta meitä, joten siitä on paras opetella pois. Meillä kaikilla on nyt kasvun paikka.

Kun kirjaston kirjat on luettu eikä lisää voi käydä lainaamassa, voi kääntyä oman kirjahyllyn puoleen ja katsoa, mitä aarteita se kätkee sisälleen. Itselläni on esimerkiksi Mika Waltarin kirjoja, joista pari paksukaista on jäänyt lukematta. Nyt siihen olisi tilaisuus. Myös Yle Areenasta löytyy katsottavaa – ainakin meille vanhemmille. Kirjallisuuden ja elokuvan avulla pääsemme siirtymään toiseen aikaan ja paikkaan, pois tästä korona-ajasta, josta varmaan sitten myöhemmin tilanteen rauhoituttua kirjoitetaan romaaneja ja tehdään elokuvia.

Virvon kaikille unen kanssa kamppaileville ja heidän läheisilleen ehjempiä öitä ja hyvää vointia!

Kaikkien uniyhdistysten jäsenkokoukset ja tapahtumat vertsikoista luentoihin siirtyvät myöhempään ajankohtaan. Minne asti, sitä emme vielä tiedä. Kevät kuitenkin tulee ja sitten kesä, ja niistä ei voi edes korona estää meitä nauttimasta.

Kevätterveisin

Marja Ylösmäki
Helsingin uniyhdistys ry, pj.

Lisää unitarinoita ja artikkeleita

Julkaistu: 24.3.2020

Jaa tämä sivu