< Ajankohtaista

Uniapnea ja COVID-19

Koronaviruksesta ja uniapneasta löytyy netistä monenlaista informaatiota, mutta professori Markku Partinen kehottaa varovaisuuteen, koska liikkeellä on nyt myös paljon väärää informaatiota jakavia lähteitä. Seuraavassa professori Partisen ohjeet CPAP-laitteita käyttäville uniapneapotilaille.

1) Uniapneapotilaiden tulee jatkaa CPAP-hoitoa, mutta jos sairastuu koronavirusinfektioon, on puhuttava lääkärin kanssa. CPAP-laite ei korvaa respiraattoria vaikeissa infektioissa. Lievemmissä muodoissa on jonkin verran näyttöä siitä, että kaksoispaine – BiPAP-laite voisi hieman helpottaa, mutta sekään ei korvaa asianmukaista hoitoa. Näin ollen ei ole tarpeellista eikä syytä lähteä vaihtamaan omaa laitettaan toiseen laitteeseen.

2) Jos CPAP-hoitoa käyttävä sairastuu koronainfektioon, on noudatettava ehdotonta karanteenia, koska tartuttamisvaara voi olla kasvanut.

3) CPAP-laitteen arvojen muuttamista tehokkaammaksi (nostamalla painetasoja) ei tulisi ryhtyä ilman asiantuntijan (uniapneahoitaja, lääkäri) konsultointia. Voit kysyä neuvoa uniapneahoitajilta.

4) Ei ole ainakaan toistaiseksi puolueetonta näyttöä siitä, että painetasojen muuttamisesta olisi apua. Joissakin sairaaloissa maailmalla on jopa kehotettu lopettamaan CPAP:n käyttö sairastumisen yhteydessä. Tämä kuvastaa sitä, että asiasta ei ole yksimielisyyttä. APNEABOARDin kirjoitukset ovat yksittäisiä mielipiteitä ja ylläpitäjien kommentteja ja niiden totuudenmukaisuus on jossain määrin kyseenalaista. Kyseessä voi olla myös keino yrittää lisätä CPAP-laitteiden kysyntää ja lisätä myyntiä. Sivuilla kirjoitetaan, ettei saa mainostaa. Kuitenkin saa mainostaa kunhan myynti tapahtuu eri sähköpostiosoitteen tai eri sivujen kautta kuin se, mitä käyttää apneaboadissa.

5) Avun maksimoimiseksi noudatetaan hallituksen, THL:n ja sairaanhoitopiirien antamia ohjeita.

a) Tiuha käsien pesu, vältetään kaupoissa ym. käyntejä, käytetään tilauspalveluita ja muita etäpalveluita.

b) Nukutaan mahdollisimman säännöllisesti, vältetään alkoholin käyttöä, jotta unen laatu ei huonone.

c) Liikutaan riittävästi (ulkona tai kotona riippuen siitä missä asuu).

d) Jos ilmaantuu oireita epätavallisesta ylähengitystie-infektiosta ja lihaskipuja ja kuumetta, ota yhteys neuvontapalveluun.

e) Käytä omaa CPAP-laitettasi. Kysy tarvittaessa neuvoa uniapneahoitajalta ja/tai lääkäriltä.

f) Jos olet sairastunut, on huomioitava mahdollisesti lisääntynyt tartuttamisvaara. Huolehdi siitä, että lähellä olevat ovat hyvin suojautuneita.

Asiallista tietoa jakavia lähteitä ovat ainakin esimerkiksi:

Hengitysliitto – uniapnean hoito
American Academy Of Sleep Medicine
Sleep Foundation
www.sleepapnea.org

Markku Partinen
professori, neurologian dosentti, unilääketieteen erityispätevyys

Julkaistu: 31.3.2020

Jaa tämä sivu