< Kaikki artikkelit

Ylivireys – energiankäytön tuhlaajapoikailmiö

Hanna Markuksela, psykologi, psykoterapeutti, EMDR-terapeutti ja ravintovalmentaja

Oletko lahjakas ja määrätietoinen ammattilainen? Onko sinuakin kannustettu puskemaan itseäsi epämukavuusalueelle tavoitteidesi saavuttamiseksi? Tavoiteltaessa huippusuorituskykyä on hyvä erottaa milloin itsensä jatkuva haastaminen ei enää kehitä, vaan kuormittaa. Tunnistatko sinä itselläsi ylivireystilan merkkejä? Kehon ja mielen ylivirittyneisyys heikentää aivojesi suorituskykyä ja terveyttäsi, joten toisin kuin luullaan, se ei ole tie huippusuorituksiin. Tie mahdollisimman hyvään suorituskykyyn ja terveyteen kulkee opettelemalla oman vireystilan nopeat sekä pitkäjänteiset itsesäätelykeinot.

Moni aloittaa elämäntapamuutoksen näyttävästi salitreenin, uuden ruokavalion ja lukuisten terveystavoitteiden kera. Mitä jos sinä keskittyisit näiden päämäärien kannalta kaikkein olennaisimpaan vaikuttajaan – kehittämällä itsesäätelytaitojasi? Kun itsesäätely ja stressinhallinta ovat kunnossa, on helpompi rakentaa pysyviä hyviä muutoksia.

Kuinka tunnistaa ylivireys?

Suorituskyvyn parantamisen kannalta on kaikkein tärkeintä oppia tunnistamaan ajoissa oman vireystason muutokset. Miten huomaat itsestäsi arkisissa tilanteissa, että olet ylivireystilassa?

Kiihtyykö tahti niin paljon, ettet ehdi pitämään taukoja, ruoka ei enää maistu, uni ei tule kun haluaisit tai et pysy unessa? Herpaantuuko keskittymiskyky, muututko äreämmäksi? Onko sinun vaikea rentoutua tai oletko kokonaan unohtanut mitä rentoutuminen edes käytännössä, kehon ja mielen tasolla merkitsee? Miltä rentoutuminen tuntuu?

Alla on listattuna muutamia yleisiä ylivireystilan merkkejä. Tunnistatko näitä itselläsi?

Kuinka ylivireys vakautetaan?

Ylivireyden tasoittamisessa arjen itsesäätelyllä on merkittävä rooli. On tärkeää opetella huomaamaan, millaiset tilanteet ylivirittävät itseä ja millaiset ennakoivat keinot taas auttavat pitämään vireystilan tasaisempana. Alla on pari ideaa harjoittelun aloittamiseen ja esimerkkejä yksinkertaisista säätelykeinoista.

Ensiapukeino vireystilan rauhoittamiseen: Syvä hengitys

Tiesitkö, että jo muutama syvä ja rauhallinen hengitys voi auttaa laskemaan hermoston yliviritystilaa? Kovassa kiireessä ja paineessa pysähdy siis hetkeksi hengittämään vatsan pohjaan asti. Edes yhden kerran! Muista myös, että voit tehdä syvähengitystä myös samalla, kun hoidat kotitöitä, istut palaverissa tai vaikkapa venyttelet.

Tarkistuslista vireystilan seurantaan

Ylivirittyminen on usein seurausta arkisten säätelykeinojen pettämisestä. Käy siis läpi oheisen kuvan tarkistuslista epäillessäsi, ettei kaikki ole aivan kohdallaan. Listasta saa myös hyviä vinkkejä, millaisiin asioihin säätelyssä kannattaa kiinnittää huomiota. Huolehtimalla tästä kokonaisuudesta ajoissa ja pitkäjänteisesti, voidaan viedä terveys ja aivojen toiminta uudelle tasolle.

 

Järeämpi itseapukeino: Pidä pyjamakalsaripäivä

Välillä tarvitsemme myös järeämpiä keinoja ylivireyden korjaamiseen ja tasapainon palauttamiseen. Pyjamakalsaripäivä toimii myös ennaltaehkäisynä vireystilojen heittelylle. Viisainta on tehdä pyjamakalsaripäivistä viikoittainen tapa ja nollata kunnolla silloinkin, kun erityisiä stressin aiheita ei ole. Tämä ruokkii luovuutta ja auttaa tarkastelemaan oman arjen kokonaisuutta viisaammin, kun kokonaisuuden hahmottamiselle tulee väljempää tilaa.

Kokeile sinäkin:

  1. Sovi itsesi (tai perheesi) kanssa ”pyjamakalsaripäivä” tälle viikolle.
  2. Varaa kotosalle herkkuja ja mukavaa tekemistä tai katselemista.
  3. Irrottaudu arjen askareista ja somesta.
  4. Aina kun huomaat yllykkeen lähteä tekemään jotain ”hyödyllistä”, pysäytä itsesi ja palaa rentouttavaan puuhasteluun.

Tässä vielä omia ylivireyden purkukeinoja:

  • Syvähengitys myös muiden läsnä ollessa, niin ettei kukaan huomaa 😉
  • Ulkoilu ja luonnossa liikkuminen, sillä mikään ei korvaa metsäterapiaa
  • Hengitysharjoittelu. Tekniikoita voi halutessa vaihdella armeijan erikoisjoukkojen suosimasta ”laatikkohengityksestä” joogien ikivanhoihin tekniikoihin.
  • Kevyt liikunta, kuten kävely tai vaikka tanssi.
  • Komedioille nauraminen ja lauleskelu. Nauru ja laulu vapauttavat hengitystä luonnostaan.
  • Siivoaminen tai tavaroiden järjesteleminen hyvän musiikin tahdissa. Tästä saa jopa mindfulness-treenin, vaikka olisi entinen siivousvihaaja.

 

Lisää artikkeleita ja unitarinoita

Julkaistu: 25.11.2020

Jaa tämä sivu