Uniuutiset 3/2022

Julkaistu: 26.9.2022

”Kaikille löytyy sopiva maski”

Uniapneadiagnoosi merkitsee usein CPAP-hoidon aloittamista. Miten se tapahtuu? Millaista tukea potilas saa? Millaisia hankaluuksia hoidon aloittamisessa voi olla? Kysymyksiin vastaamassa kokenut unihoitaja Tarja Korpeinen

Paremman unen ja työelämän puolesta

Joskus työsuojelu ja ”yösuojelu” kulkevat käsi kädessä. Kun työelämän käytännöt ovat kohdallaan, myös uni maittaa paremmin. Aivotutkija, professori Minna Huotilainen on huolissaan kolmivuorotyön ja stressin vaikutuksista uniterveyteen.

”Unettomuuteen pitää puuttua ajoissa”

Tomi Sarkanen, neurologian erikoislääkäri, on Suomen Unitutkimusseuran
(SUS ry) puheenjohtaja. Suomen Unitutkimusseura on eurooppalaisen unitutkimusseuran, European Sleep Research Societyn (ESRS) jäsen, joka seuraa ESRS:n toimintaa ja linjauksia sekä miettii niiden soveltamista Suomessa. Tällä hetkellä unettomuuden lääkkeettömälle hoidolle (kognitiivis-behavioraaliset hoidot, CBT-I) ja hoidon eri tasoille erikoistumiseen ollaan luomassa yhtenäisiä kriteerejä. Myös yhteistyö muiden alan järjestöjen, kuten Suomen Unihoitajaseuran (SUHS) sekä Uniliiton kanssa on tärkeää.

Kokemustoimijat lisäävät tietoa ja ymmärrystä unihäiriöistä

Kokemustoimijan tehtävänä on ymmärryksen ja tiedon lisääminen eri alojen ammattilaisille ja opiskelijoille, sekä suurelle yleisölle elämästä pitkäaikaissairauden tai vamman kanssa. Kokemustoimijat ovat koulutettu kertomaan omasta tilanteestaan ja sairauden vaikutuksista arjen sujumiseen. Tavoitteena on, että terveydenhuollossa ja yhteiskunnassa ymmärrettäisiin pitkäaikaissairauksien ja vammojen vaikutukset yksilön arkeen ja toimimiseen yhteiskunnassa. Haastattelussa Hanna, Kira, Ailaa ja Salla. – Heiltä saa tietoa, millaista elämä on narkolepsian, uniapnean, levottomien jalkojen tai viivästyneen unirytmin kanssa.

Avaa uniuutiset PDF

Jaa tämä sivu