Vaihdevuosioireiden hoitoon tarvitaan lisää osaamista
Onko vihdoin aika herätä siihen, että vaihdevuosia ei vieläkään hoideta tarpeeksi?
”On selvää, että osalla naisista oireet ovat niin vaikeita, että niihin tarvitaan hoitoa. Osaamista hormonikorvaushoidon käyttöön tulee vahvistaa”, sanoo synnytys- ja naistentautiopin professori Päivi Polo.
Naisten työssäjaksamiseen vaikuttavat vaihdevuodet, jotka tulevat kaikille keski-iässä, keskimäärin 51-vuotiaana. Osalle naisista vaihdevuosioireet ovat niin vaikeita, että ne haittaavat työkykyä. Työuraa on kuitenkin tässä vaiheessa jäljellä yli 15 vuotta.
”Hormonikorvaushoito tehoaa oireisiin hyvin, ja se sopii melkein kaikille. On selvää, että osaamista sen käytössä tulee vahvistaa. Parhaillaan on myös tekeillä Käypä hoito -suositus hormonikorvaushoidon käytöstä vaihdevuosioireisiin”, professori Päivi Polo Tyksistä kertoo.
”Ikä ei ole negatiivinen asia. Mutta jos menopaussioireet haittaavat työkykyä ja elämänlaatua, ne saattavat edesauttaa mahdollisia iän tuomia negatiivisia vaikutuksia”, Polo sanoo.
Unihäiriöistä kärsii joka toinen
Menopaussi tulee naisille keskimäärin 51-vuotiaana, kun kuukautiset loppuvat. Prosessi on kuitenkin paljon pidempi, sillä estrogeenin tuotanto heikkenee tavallisesti vähitellen.
Tutkimusten mukaan 40–60 prosenttia vaihdevuosi-ikäisistä naisista kärsii myös unihäiriöistä.
”Estrogeenihormonin reseptoreita on aivoissa myös unta säätelevillä alueilla, joten sen väheneminen voi vaikuttaa suoraan unen säätelyyn, vaikuttamalla siis muihin unta sääteleviin hormoneihin kuten kasvuhormoniin, prolaktiiniin ja melatoniiniin. Uni häiriintyy siis monen eri mekanismin kautta”, Päivi Polo kertoo.
Uni kaikkoaa usein ennen kaikkea aamuyöstä. Heräily ja siitä seuraava valvominen voivat johtaa siihen, että sekä unen määrä että laatu kärsivät. Päivällä vireystila on huono, suorituskyky kärsii ja mieli on alamaissa.
”Monet kuvaavat vastaanotolla oireitaan, että en ole oma itseni. Kiukkua ja alakuloisuutta on tavallista enemmän”, Päivi Polo kertoo.
Hoidon tärkein vaikutus on vasomotoristen oireiden lievittyminen ja unen parantuminen. Lisäksi estrogeeni mm. hoitaa limakalvoja ja suojaa luustoa ja niveliä.
Vaihdevuosi-ikäisen naisen unihäiriöön kannattaa Polon mielestä kokeilla estrogeeniä. Jos se ei auta kolmessa kuukaudessa, silloin taustalla on jokin muu syy kuin vaihdevuodet.
Hiljattain markkinoille tullut hormoniton lääkevalmiste fezolinetantti on tervetullut lisä hoitovalikoimaan. Fezolinetantin vaikutus perustuu neurokiniinin erityksen estämiseen, jolloin se vähentää kuumia aaltoja ja yöhikoilua. Unihäiriöihin fezolinetantti auttaa todennäköisesti vain yöhikoilun vähenemisen kautta. Tutkimukset tällä saralla ovat vielä vähäisiä.
Ikääntymistä ei kukaan voi estää, mutta sen vaikutuksiin voi itse vaikuttaa. Syömällä terveellisesti, välttämällä ylipainoa ja liikkumalla riittävästi voi itse parantaa elämänlaatua ja huolehtia hyvinvoinnistaan.
Linkki Uniuutiset -lehti 2/2024 lue koko artikkeli ja lehti täältä
Referaatti tekstistä, jonka kirjoittajana on Leeni Peltonen