Artikkelit

Artikkelit

  • Omassa rytmissä

    Rosa Warski, järjestöaktiivi ja kokemustoimija

      Uni-valverytmin epäsäännöllisyys on ollut helsinkiläiselle Rosa Warskille arkea niin pitkään kuin hän jaksaa muistaa. Koulua Rosa kävi usein viiden tunnin unilla, ja tuolloin hän ajatteli sen olevan osa normaalia elämää kaikille. Vuonna…
    Lue lisää
  • Unilääkkeiden 200 -vuotinen kehitys

    Salla Mansikkamäki, farmakologi, tutkija

    Lääkkeettömän hoidon lisääntymisestä huolimatta tullaan aina tarvitsemaan uni- ja nukahtamislääkkeitä. Unettomuutta on hoidettu niillä keinoilla ja aineilla, joita kulloinkin on ollut käytössä. Näihin keinoihin ovat kuuluneet muun muassa…
    Lue lisää
  • Uni pitäisi ottaa lähes aina puheeksi vastaanotolla

    Ulla Anttalainen, keuhkosairauksien ja allergologian erikoislääkäri, keuhkosairausopin dosentti ja osastonylilääkäri TYKS

    Ulla Anttalainen on keuhkosairauksien ja allergologian erikoislääkäri, keuhkosairausopin dosentti ja osastonylilääkäri TYKSin, keuhkosairauksien palvelualueelta. Uransa alussa hän mietti aluksi sisätauteihin erikoistumista, mutta työ…
    Lue lisää
  • Vaihdevuosioireiden hoitoon tarvitaan lisää osaamista

    Päivi Polo, dosentti, synnytys- ja naistentautien professori, TYKS

    Onko vihdoin aika herätä siihen, että vaihdevuosia ei vieläkään hoideta tarpeeksi? ”On selvää, että osalla naisista oireet ovat niin vaikeita, että niihin tarvitaan hoitoa. Osaamista hormonikorvaushoidon käyttöön tulee vahvistaa”, sanoo…
    Lue lisää
  • Sain hyvän hoidon uniapneaan

    Mika Vilpas

    ”Menin lääkärille noin kolme vuotta sitten voimakkaan iltapäiväväsymyksen vuoksi. Lääkäri kysyi minulta, että kuorsaatko ja vastasin myöntävästi”, Mika kertoo. Sen jälkeen asia eteni sujuvasti. Terveystalon työterveyshuollosta hän sai…
    Lue lisää
  • Unettomuuden hoidon eurooppalainen suositus

    Heli Järnefelt, PsT, erikoistutkija, psykoterapeutti, Työterveyslaitos

    Euroopan unitutkimusseura on päivittänyt unettomuushäiriön hoitosuositusta. Unettomuutta tulee sen mukaan hoitaa aktiivisesti, ja tutkimusnäyttö tukee vahvasti lääkkeettömien menetelmien käyttöä. Heli Järnefelt (PsT, Erikoistutkija,…
    Lue lisää
  • Uni on aivoterveyden peruspilari

    Kaisa Hartikainen, neurologian erikoislääkäri, dosentti, Kansallisen aivoterveysohjelman johtava asiantuntija

    Vaikka uni vaikuttaa passiiviselta olotilalta, unen aikana tapahtuu monia aktiivisia prosesseja, jotka huoltavat aivoja ja mieltä. Unella onkin aivan erityinen rooli aivoterveydessä. Uni on monimutkainen ja dynaaminen prosessi, joka rakentuu useista…
    Lue lisää
  • Long covid

    Markku Partinen, professori, neurologian erikoislääkäri ja Terveystalo Helsinki uniklinikan lääketieteellinen johtaja

    Koronavirusinfektion jälkeinen pitkittynyt väsymysoireyhtymä voi aiheuttaa hyvin monenlaisia oireita. Koronavirusinfektion jälkeisen pitkittyneen väsymysoireyhtymän (Long covid; ”Post-covid-19 condition”; U09.9) diagnostisia tunnusmerkkejä ovat:…
    Lue lisää
  • Uniapneasta ja sen hoidosta

    Tarja Saaresranta, professori, ylilääkäri, Uni- ja hengityskeskuksen koordinoiva johtaja Turun yliopisto ja Tyks, Keuhkosairauksien palvelualue

    Lähes jokainen meistä tuntee jonkun uniapneaa sairastavan. Tuoreiden suomalaistutkimusten mukaan uniapnea on diagnosoitu 3–4 %:lla suomalaisista, mutta valtaosa on todennäköisesti vielä diagnosoimatta. Tärkeää onkin kiinnittää huomiota…
    Lue lisää
  • Liikunnan vaikutukset uneen

    Tarja Kemppainen, terveystieteiden kandidaatti

    Liikunta, ravinto ja lepo muodostavat hyvinvoinnin peruspilarin, jossa ne toimivat vuorovaikutuksessa keskenään. Riittävä ja laadukas yöuni edistää terveyttä ja hyvinvointia ja vaikuttaa suotuisasti muun muassa oppimiseen, muistiin sekä yleiseen…
    Lue lisää