Aila Hänninen

Aila Hänninen

Levottomat jalat valvottavat öisin ja tuottavat päiväväsymystä

Levottomat jalat -oireyhtymä eli RLS-syndrooma (Restless Legs Syndrome) tarkoittaa alaraajojen epämiellyttäviä tuntemuksia, jotka pakottavat liikuttelemaan jalkoja. Jaloissa voi tuntua pistelyä, puutumista, kuumaa, kylmää, kutinaa. Oireet pahenevat iltaisin ja öisin heikentäen unen laatua ja lisäten päiväaikaista väsymystä ja uneliaisuutta. RLS on neurologinen sairaus, joka ilmenee useimmiten yli 40-vuotiailla ja lisääntyy iän myötä. Vaivasta kärsii 5–15 % väestöstä. Säännöllinen liikunta ja terveellinen ruokavalio saattavat lievittää oireita. Sairautta voidaan hoitaa myös keskushermostoon vaikuttavalla lääkityksellä.

Aila on kärsinyt levottomat jalat -oireyhtymästä lapsesta saakka. Hänellä on myös muita toimintakykyyn vaikuttavia sairauksia. Levottomat jalat valvottavat öisin ja tuottavat päiväväsymystä.  Fibromyalgia tuottaa kipuja yötä päivää ja kivut pahenevat stressin myötä. Väsymys ja stressi laukaisee Meniérintaudin kohtauksia, jolloin tasapaino häiriintyy ja saattaa aiheuttaa rajuja oksennuskohtauksia.

”Ei kuitenkaan saa jäädä tuleen makaamaan vaan sisukkaasti noustava ylös”, Aila sanoo. Positiivisella asenteella pärjää Ailan mielestä pitkälle.

”Koen, että elämä sairauden kanssa on mahdollisuus uuden oppimiseen. Jos jotkut ovet sulkeutuvat, tilalle avautuu uusia ovia. ´Näennäinen epäonni voi olla valepukuinen onni´, muistan isäni sanoneen, ja tämän haluan pitää mielessäni.”

Ailan lyhyt esittelyvideo.