Hanna Ahtola

Hanna Ahtola

Narkolepsia–katapleksia –diagnoosi 16-vuotiaana

Narkolepsia on neurologinen liikaunisuussairaus, jonka tyypillisiä oireita ovat rikkonainen yöuni, poikkeava päiväväsymys ja tahaton nukahtelu sekä katapleksia. Katapleksia tarkoittaa lyhytaikaista lihasjänteyden menettämistä, jonka laukaiseva tekijä on nopea tilannesidonnainen tunne-elämys kuten esimerkiksi ilahtuminen tai yllättyminen. Nukahtamis- ja heräämisvaiheeseen voi liittyä hallusinaatioita ja unihalvauksia. Narkolepsia on harvinainen sairaus, sitä arvioidaan sairastavan Suomessa noin 1000 henkilöä.

Hannan narkolepsia–katapleksia puhkesi Pandemrix-influenssarokoteesta, jota käytettiin vuoden 2009 sikainfluenssapandemialta suojautumiseen.

Sairaudestaan huolimatta Hanna on opiskellut ylioppilaaksi ja tradenomiksi. Tällä hetkellä hän työskentelee vakituisena, osa-aikaisena palvelumuotoilijana, mikä sisältää paljon puhumista ja esiintymistä. Hannan vapaa-aika kuluu luonnossa sekä kotona kissan ja käsitöiden parissa.

”Olen hyvin sujut oman sairauteni kanssa ja puhun aiheesta mielelläni – niin paikan päällä kuin etänäkin”, Hanna sanoo.

”Haluan jakaa omia kokemuksia ja oppejani, jotta narkolepsiaa osattaisiin tulevaisuudessa ymmärtää paremmin.  Puhun aiheesta aina valon ja toivon kautta. Erilaisia näkökulmia voivat olla esimerkiksi nuorena sairastuminen, narkoleptikon opiskelut ja työelämä, oman sairauden hyväksyminen tai narkolepsiaan liittyvät väärinkäsitykset.”

Hannan ajatuksiin voit tutustua tarkemmin myös Hannan Siksi minä -podcastin kautta.

Hannan lyhyt esittelyvideo.