Salla Mansikkamäki

Salla Mansikkamäki

Viivästynyt unirytmi tuottaa jatkuvaa univelkaa

Uni-valverytmin häiriöillä tarkoitetaan normaaliväestöstä poikkeavaa unirytmiä. Viivästynyt unirytmi on niistä yleisin. Muita uni-valverytmin häiriöitä ovat aikaistunut unijakso, epäsäännöllinen univalverytmi, liukuva uni-valverytmi, aikaerounihäiriö sekä vuorotyöunihäiriö. Viivästynyt uni-valverytmi on yleinen erityisesti teini-ikäisillä ja nuorilla aikuisilla. Nukahtaminen on vaikeaa, ja unijakso on siirtynyt 2–5 tuntia tavanomaista myöhempään. Koko väestöstä viivästyneestä unirytmistä kärsii n 1,5–9 %.

Salla on elänyt viivästyneen unijakson kanssa lapsesta asti.

”Käytännössä se on tarkoittanut sitä, että olen joutunut elämään univelassa suurimman osan elämästäni.  Koska uni on elämälle ja ihmiselle elintärkeää, on selvää, että vuosikausien univelasta ei seuraa hyvää. Omalla kohdallani se johti unettomuuteen ja aivojen ja kehon äärimmäiseen stressitilaan.  Kun sain diagnoosin ja unettomuuden hoidettua, alkoi palautuminen”, Salla kertoo.

”Kerron mielelläni, millaista itselle normaalin, mutta muiden silmissä normaalista poikkeavan unirytmin kanssa eläminen on käytännössä. Se voi rajoittaa elämää, ja pakottautuminen elämään itselleen väärässä rytmissä voi altistaa terveyshaitoille. Oman rytmin kanssa voi kuitenkin oppia elämään niin, että voi elää itselleen terveellisempää elämää.”

”Voin myös alustaa kertomalla siitä, mitä vuorokausirytmit ovat, miten ne syntyvät ja mistä vuorokausirytmin häiriöissä on kyse. Alustukseni perustuvat tutkittuun tietoon.”

Sallan lyhyt esittelyvideo.