Kirjallisuutta
Kirjallisuutta
Leeni Peltonen, Minna Huotilainen, Helmi Uusitalo ja Silja Vahtokari:
Uni ja Unettomuus (Otava, 2022)
Miksi nukkumisesta on tullut niin vaikeaa? Unettomalle satelee hyvää tarkoittavia neuvoja, mutta aina niistä ei löydy apua. Unikeskustelua pitkään seuranneet aivotutkija Minna Huotilainen ja aiemmin kirjan omakohtaisestakin unettomuudesta kirjoittanut toimittaja, tietokirjailija Leeni Peltonen päättivät kirjoittaa uudenlaisen kirjan nukkumisesta ottaen mukaan myös nuoremman sukupolven äänen. Uni näyttää olevan monitahoisempi asia kuin tähän asti on ajateltu. Olemme erilaisia nukkujia persoonallisten tekijöiden vuoksi. Uneen vaikuttavat myös monet yhteiskunnalliset päätökset, kuten työajat. Kirjassa on uusinta tutkimustietoa unen fysiologiasta ja psykologiasta.
Heli Järnefelt:
Hyvän unen avaimet – Opas unettomuuden itsehoitoon (Duodecim, 2021)
Opas tarjoaa selkeitä ja helposti lähestyttäviä, hoitosuositusten mukaisia unen itsehoitokeinoja. Heli Järnefelt on uneen ja unettomuuden hoitoon erikoistunut psykologi, psykoterapeutti ja tutkija. Hän on tehnyt väitöskirjan unettomuudesta ja kouluttanut unettomuuden lääkkeettömästä hoidosta sekä hoitanut unettomuudesta ja muista unihäiriöistä kärsiviä noin 20 vuoden ajan.
Tuula Tanskanen, Eero-Matti Gummerrus, Ville Ritola, Katinka Tuisku, Jan-Henry Stenberg:
Irti unettomuudesta (Duodecim, 2021)
Eikö uni tule ja pelottaako jo tulevan yön sekä vuoteeseen menon ajattelukin? Kirja tarjoaa unettomuuden lääkkeettömän hoidon työkalut työkirjaksi koottuna terveydenhuollon ammattilaiselle tai kenelle hyvänsä unettomuudesta kärsivän omaan käyttöön. Kirja perustuu Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä kehitettyyn verkkoterapiaan, joka tarjoaa kohdennettua etähoitoa mielenterveyden häiriöihin. Se pohjautuu kognitiiviseen käyttäytymisterapiaan, joka on yksi tehokkaimmista ja tutkituimmista masennuksen ja nykyaikana myös unettomuuden hoitotavoista.
Markku Partinen & Anne Huutoniemi:
Nuku hyvin (Docendo, 2020)
Nuku hyvin on ensimmäinen suomalainen, kaikenkattava tietokirja unesta, jokaiselle terveydestään kiinnostuneelle. Kirja perustuu tieteen uusimpiin tutkimustuloksiin ja siinä käsitellään unen tarpeen vaihtelua, uni-valverytmin rikkoutumista, unihäiriöiden syntyä ja hoitoa sekä keinoja unettomuuden välttämiseksi. Kirjan ohjeilla voi jokainen oma-aloitteisesti korjata unettomuuttaan tai parantaa unensa laatua.
Anna-Mari Aronen & Susan Pihl:
Unentaidot: Löydä uni ilman lääkkeitä (Duodecim, 2019)
Kirja keskittyy unettomuuden lääkkeettömiin menetelmiin unettomuuden hoidossa ja ennalta ehkäisyssä. Useat käytännölliset ohjeet ja harjoitukset pohjaavat uusimpiin kognitiivisen terapian ja tietoisen läsnäolon menetelmiin.
Leeni Peltonen:
Valvomo. Kuinka uneton oppi nukkumaan (Otava, 2016)
Unettoman omiin kokemuksiin valvomisesta ja sen hoitokeinoista nivoutuu asiantuntijoiden uusin tieto unettomuuden syistä, seurauksista ja hoidoista.
Soili Kajaste & Juha Markkula:
Hyvää yötä. Apua univaikeuksiin (Kirjapaja, 2015)
Teos on tarkoitettu univaikeuksista kärsiville ja heidän läheisilleen sekä unihäiriöistä kärsivistä hoitaville ammattilaisille. Se tarjoaa perustietoa unesta ja unihäiriöistä sekä esittelee käytännössä toimiviksi osoittautuneita keinoja unen laadun parantamiseen.
Päivi Saarijärvi:
Väsymys työelämässä – riskit ja hallinta (Neirol, 2015)
Päivi Saarijärvi on kymmenen vuoden ajan työskennellyt väsymysriskin hallinnan puolesta. Tässä kirjassa väsymysriskin hallintamenetelmä, FRM, avataan laajalle yleisölle selkeästi omaksuttavaksi ohjenuoraksi kohti vireyttä, turvallisuutta ja tuloksia.
Timo Partonen:
Lisää unta. Kiireen lyhyt historia (Duodecim, 2014)
Kirja on puheenvuoro säännöllisen vuorokausirytmin ja riittävän yöunen tärkeydestä etenkin lapsille ja nuorille. Se sisältää myös käytännön ohjeita vuorokausirytmin säännöllistämiseksi ja yöunen turvaamiseksi. Kirja on tarkoitettu kaikille terveydestään kiinnostuneille, mutta etenkin lasten vanhemmille, opettajille, liikemiehille, vuorotyöläisille ja poliitikoille.
Markku Partinen & Maarit Huovinen:
Unikoulu aikuisille. Opi selättämään unettomuus (WSOY, 2011)
Aikuisten unikoulussa Nukkumatti opettaa unen saloja ja ohjaa selvittämään unettomuuden syitä. Saat ajantasaista tietoa unettomuuden tutkimisesta, ehkäisystä, riskitekijöistä, hoidosta ja hyvän yöunen merkityksestä. Uni on herkkä hyvinvoinnin mittari ja voit itse tehdä paljon oman unesi parantamiseksi.