Levottomat Jalat ry

Levottomat Jalat – Restless Legs ry

Levottomat Jalat – Restless Legs ry
c/o Uniliitto ry
Sitratori 3
00420 Helsinki

Levottomat Jalat – Restless Legs ry toimii Uniliitto ry:n valtakunnallisena jäsenyhdistyksenä. Yhdistys edistää toiminnallaan sairaudesta kärsivien tilannetta, potilasryhmän tunnistamista sekä tunnustamista ja elämänlaadun parantamista muun muassa viestintä-, tapahtuma- sekä ryhmätoiminnan keinoin. Levottomat jalat -oireyhtymä on varsin yleinen neurologinen oireyhtymä, mutta silti edelleen melko tuntematon suuren yleisön ja jopa terveydenhuollon ammattilaisten piirissä.

Minkälainen sairaus levottomat jalat on?

Merkittävin levottomat jalat -oireyhtymän oire on pakonomainen jalkojen liikuttamisen tarve. Istuessa ja maatessa jalkoihin (sääriin, pohkeisiin, jalkateriin) tulee epämiellyttäviä tuntemuksia, jotka helpottuvat, kun jalkoja liikuttelee. Jaloissa voi olla ryömivä, kihisevä, kihelmöivä, pistävä tai polttava tunne, ja joskus tuntemuksia on myös käsissä. Vaikeammissa tapauksissa tuntemuksiin liittyy kipua. Lue lisää…

Onko sinulla levottomat jalat?

Seuraavien kysymysten avulla sinun on helpompi päättää kannattaisiko kääntyä lääkärin puoleen.
1. Minulla on useana päivänä viikossa pakonomaista tarvetta liikutella jalkojani liittyen epämiellyttäviin tuntemuksiin, ikään kuin jalat olisivat muurahaispesässä. (Joskus samanlainen tunne on muuallakin kehossa).
2. Tilanteen helpottamiseksi nousen ylös kävelemään, taivuttelen polviani, otan kuuman tai kylmän jalkakylvyn, hieron jalkojani tms.
3. Tällainen jalkojen liikuttamisen pakko ja epämiellyttävät raajatuntemukset ilmenevät istuttuani
pitempään, esimerkiksi kun katselen televisiota tai istun elokuvissa, autossa, teatterissa, kirkossa tai kokouksessa tai käydessäni vuoteeseen.
4. Epämiellyttävät tuntemukset ilmenevät lähinnä iltaisin ja öisin kello 20:00 – 01:00 välisenä aikana ja ne aiheuttavat usein nukahtamis- tai nukkumisvaikeuksia.
5. Lähisukulaisellani (isä, äiti, sisar) on ollut samanlaisia oireita.
Jos vastaat myöntävästi kolmeen tai useampaan kysymykseen, sinulla saattaa olla levottomat jalat – oireyhtymä (Restless Legs Syndrome = RLS). Lue lisää: usein kysytyt kysymykset.

Lue/kuuntele lisää Levottomat jalat -oireyhtymästä:

Levottomat jalat -opas
Nukutaan-podcast jakso 8
Nukutaan-podcast jakso 5
Lue Ailan tarina tästä
Lue Riggertin tarina tästä s. 16
Lääkärilehden artikkeli 3.3.2022
Katso animaatio, jossa on koottuna vinkkejä levottomien jalkojen lääkkeettömään hoitoon.

UniNeuvo 050 550 2288

UniNeuvo -puhelin auttaa kaikissa uneen ja unihäiriöiden hoitoon liittyvissä kysymyksissä. Päivystäjinä ovat unihäiriöiden hoitoon perehtyneet terveydenhuollon ammattilaiset, Suomen Unihoitajaseuran jäsenet. Palvelu on avoin kaikille soittajille, ja puhelun hinta on normaali puhelumaksu ilman palvelumaksuja. UniNeuvo päivystää keskiviikkoisin klo 17–19.

Voit soittaa nimettömänä. Keskustelut käydään luottamuksellisesti yhteydenottajan ja päivystäjän kesken, päivystäjä on vaitiolovelvollinen. Älä jää murehtimaan, soita UniNeuvoon 050 550 2288!

Kansainvälinen yhteistyö

Oikean hoidon saaminen ja oireyhtymän tunnistaminen on myös kansainvälinen ongelma. Teemme yhteistyötä EARLSin kanssa (European Alliance for Restless Legs Syndrome), joka on kartoittanut potilaiden tilannetta ja hoitoa eri Euroopan maissa. Tutustu kyselyn tuloksiin.

Levottomat jalat -kansainvälistä tiedotuspäivää vietetään 23.9. Vuoden 2022 tiedotuspäivän teemana on levottomat jalat raskauden aikana. Kuuntele lääkärin haastatteluvideo ja lue raskausajan tarinoita EARLsin sivuilta. EARLS kerää vapaamuotoisia tarinoita levottomat jalat-oireista raskauden aikana. Toivomme, että tämä alkuselvittely johtaa syvempään Euroopan laajuiseen tutkimukseen, jotta voitaisiin helpottaa raskausajan levottomat jalat-oireita.

Tarinat toimitetaan EARLSin käyttöön ilman yhteystietoja. Haluaisitko sinä jakaa tarinasi? Pääset kyselyyn tästä.

RLS – Förbundet on Ruotsin levottomat jalat – potilasorganisaatio, ja samalla yksi Euroopan suurimmista levottomat jalat-potilasorganisaatioista. Seuraamme aktiivisesti Ruotsista saatuja tutkimus- ja hoitotuloksia, voit tutustua niihin tästä. Huom. sivustoa on mahdollista selata myös suomeksi ylävalikosta kieltä vaihtamalla!

Tarkemmat tiedot lähiajan toiminnoistamme, kuten vertaistoiminnasta tai vaikkapa tulevista luennoista löydät Uniliiton kalenterista.

Tule mukaan!

Tule mukaan yhdistyksen toimintaan ja jäseneksi tällä lomakkeella. Jäsenmaksu on 15 euroa vuodessa ja se laskutetaan uusilta jäseniltä heti liittymisen jälkeen. Muutoin jäsenlaskutus tehdään alkuvuodesta, loka-joulukuun aikana jäseneksi liittyvät saavat loppuvuoden jäsenyyden ilmaiseksi. Jäsenetuna saat neljä kertaa vuodessa Uniuutiset jäsen- ja tiedotuslehden. Lehti sisältää runsaasti tietoa hyvästä unesta, unihäiriöistä ja niiden hoidosta sekä vertaistukea unihäiriöistä kärsiville. Jäsenenä sinulla on myös mahdollisuus vaikuttaa yhdistyksen toimintaan. Haemme lisää vapaaehtoisia yhdistyksen toimintaan eli mikäli sinulla on kyky ja mahdollisuus osallistua, niin ota rohkeasti yhteyttä lejal.rls@gmail.com

Facebookissa toimii aktiivisesti Levottomat Jalat -aihepiirin suljetut ryhmät, voit liittyä ”Levottomat jalat (rls)” ja ”Levottomat jalat-oireyhtymä” Ryhmät toimivat itsenäisesti, eivätkä ole yhdistyksen ylläpitämiä.

Lisätietoja
lejal.rls@gmail.com

Aila Hänninen
puheenjohtaja