Levottomat Jalat ry

Levottomat Jalat – Restless Legs ry

Levottomat Jalat – Restless Legs ry
c/o Uniliitto ry
Sitratori 3
00420 Helsinki

Levottomat Jalat – Restless Legs ry toimii Uniliitto ry:n valtakunnallisena jäsenyhdistyksenä. Yhdistys edistää toiminnallaan sairaudesta kärsivien tilannetta, potilasryhmän tunnistamista sekä tunnustamista ja elämänlaadun parantamista muun muassa viestintä-, tapahtuma- sekä ryhmätoiminnan keinoin. Levottomat jalat -oireyhtymä on varsin yleinen neurologinen oireyhtymä, mutta silti edelleen melko tuntematon suuren yleisön ja jopa terveydenhuollon ammattilaisten piirissä.

Minkälainen sairaus levottomat jalat on?

Merkittävin levottomat jalat -oireyhtymän oire on pakonomainen jalkojen liikuttamisen tarve. Istuessa ja maatessa jalkoihin (sääriin, pohkeisiin, jalkateriin) tulee epämiellyttäviä tuntemuksia, jotka helpottuvat, kun jalkoja liikuttelee. Jaloissa voi olla ryömivä, kihisevä, kihelmöivä, pistävä tai polttava tunne, ja joskus tuntemuksia on myös käsissä. Vaikeammissa tapauksissa tuntemuksiin liittyy kipua. Lue lisää…

Onko sinulla levottomat jalat?

Seuraavien kysymysten avulla sinun on helpompi päättää kannattaisiko kääntyä lääkärin puoleen.
1. Minulla on useana päivänä viikossa pakonomaista tarvetta liikutella jalkojani liittyen epämiellyttäviin tuntemuksiin, ikään kuin jalat olisivat muurahaispesässä. (Joskus samanlainen tunne on muuallakin kehossa).
2. Tilanteen helpottamiseksi nousen ylös kävelemään, taivuttelen polviani, otan kuuman tai kylmän jalkakylvyn, hieron jalkojani tms.
3. Tällainen jalkojen liikuttamisen pakko ja epämiellyttävät raajatuntemukset ilmenevät istuttuani
pitempään, esimerkiksi kun katselen televisiota tai istun elokuvissa, autossa, teatterissa, kirkossa tai kokouksessa tai käydessäni vuoteeseen.
4. Epämiellyttävät tuntemukset ilmenevät lähinnä iltaisin ja öisin kello 20:00 – 01:00 välisenä aikana ja ne aiheuttavat usein nukahtamis- tai nukkumisvaikeuksia.
5. Lähisukulaisellani (isä, äiti, sisar) on ollut samanlaisia oireita.
Jos vastaat myöntävästi kolmeen tai useampaan kysymykseen, sinulla saattaa olla levottomat jalat – oireyhtymä (Restless Legs Syndrome = RLS). Lue lisää: usein kysytyt kysymykset.

Lue/kuuntele lisää levottomat jalat -oireyhtymästä:

MTV:n artikkeli 23.9.2024 levottomista jaloista, asiantuntija Hannu Lauerman ja kokemusasiantuntija Else-Maj Suolinnan haastattelu.

Katso webinaaritallenne tästä: Mikä levottomat jalat?

  • Mikä levottomat jalat -sairaus on? Mikä Levottomat Jalat ry on?
  • Potilastarinoita
  • Lyhyt katsaus, mitä uutta levottomat jalat -sairauden syistä ja lääkityksestä
  • Kysymyksiä ja vastauksia

Levottomat jalat-esite 2024
Levottomat jalat -opas
Ravitsemuksen merkitys levottomat jalat -oireyhtymässä
Lääkärilehden artikkeli aivojen raudanpuutteesta levottomat jalat -oireyhtymässä 3.3.2022
Unihäiriöitä hoitavat unilääketieteen erityispätevyyden omaavat lääkärit

Katso animaatio, jossa on koottuna vinkkejä levottomien jalkojen lääkkeettömään hoitoon.
Nukutaan-podcast jakso 8
Nukutaan-podcast jakso 5
Lue Ailan tarina tästä
Lue Riggertin tarina tästä s. 16

UniNeuvo 050 550 2288

UniNeuvo -puhelin auttaa kaikissa uneen ja unihäiriöiden hoitoon liittyvissä kysymyksissä. Päivystäjinä ovat unihäiriöiden hoitoon perehtyneet terveydenhuollon ammattilaiset, Suomen Unihoitajaseuran jäsenet. Palvelu on avoin kaikille soittajille, ja puhelun hinta on normaali puhelumaksu ilman palvelumaksuja. UniNeuvo päivystää keskiviikkoisin klo 17–19.

Voit soittaa nimettömänä. Keskustelut käydään luottamuksellisesti yhteydenottajan ja päivystäjän kesken, päivystäjä on vaitiolovelvollinen. Älä jää murehtimaan, soita UniNeuvoon 050 550 2288!

Kansainvälinen yhteistyö

Oikean hoidon saaminen ja oireyhtymän tunnistaminen on myös kansainvälinen ongelma. Teemme yhteistyötä EARLSin kanssa (European Alliance for Restless Legs Syndrome), joka on kartoittanut potilaiden tilannetta ja hoitoa eri Euroopan maissa. Tutustu kyselyn tuloksiin.

EARLSin pan-eurooppalainen potilaiden tukema apuraha on myönnetty Angelica Montinille, joka työskentelee väitöskirjatutkijana Bolognan Yliopistossa (Italia). Apuraha myönnetään hänen tutkimusprojektilleen, joka koskee tulehduksen biomarkkereita levottomat jalat oireyhtymässä (RLS). Apuraha, joka tänä vuonna myönnetään ensimmäistä kertaa, on European Alliance for Restless Legs (EARLS)-yhdistyksen apuraha tutkijalle, joka on tehnyt huomattavan panoksen RLS tutkimukseen. Palkinto on 10 000 euron suuruinen ja se luovutetaan European Academy of Neurology- kongressissa (29.6.-2.7.2024) Helsingissä.

Levottomat jalat -kansainvälistä tiedotuspäivää vietetään 23.9.2024.

Tänä vuonna kansainväliseen tiedostuspäivän teemana on lasten levottomat jalat. Tästä lisää tietoa ja potilastarinoita https://earls.eu/rls-children

Vuoden 2022 tiedotuspäivän teemana oli levottomat jalat raskauden aikana. Kuuntele lääkärin haastatteluvideo ja lue raskausajan tarinoita EARLsin sivuilta. Vuoden 2023 tiedotuspäivänä kuultiin eri ikäisten eurooppalaisten potilastarinoita.

RLS – Förbundet on Ruotsin levottomat jalat – potilasorganisaatio, ja samalla yksi Euroopan suurimmista levottomat jalat-potilasorganisaatioista. Seuraamme aktiivisesti Ruotsista saatuja tutkimus- ja hoitotuloksia, voit tutustua niihin tästä. Huom. sivustoa on mahdollista selata myös suomeksi ylävalikosta kieltä vaihtamalla!

Tarkemmat tiedot lähiajan toiminnoistamme, kuten vertaistoiminnasta tai vaikkapa tulevista luennoista löydät Uniliiton kalenterista.

Tule mukaan!

Tule mukaan yhdistyksen toimintaan ja jäseneksi tällä lomakkeella. Jäsenmaksu on 15 euroa vuodessa ja se laskutetaan uusilta jäseniltä liittymisen jälkeen. Muutoin jäsenlaskutus tehdään alkuvuodesta, loka-joulukuun aikana jäseneksi liittyvät saavat loppuvuoden jäsenyyden ilmaiseksi. Jäsenetuna saat neljä kertaa vuodessa Uniuutiset jäsen- ja tiedotuslehden. Lehti sisältää runsaasti tietoa hyvästä unesta, unihäiriöistä ja niiden hoidosta sekä vertaistukea unihäiriöistä kärsiville. Jäsenenä sinulla on myös mahdollisuus vaikuttaa yhdistyksen toimintaan. Haemme lisää vapaaehtoisia yhdistyksen toimintaan eli mikäli sinulla on kyky ja mahdollisuus osallistua, niin ota rohkeasti yhteyttä lejal.rls@gmail.com

Facebookista löydät haulla: Levottomat Jalat – RLS r.y yhdistyksen ylläpitämät sivut.

Lisätietoja
lejal.rls@gmail.com

Jaana Pelkonen
puheenjohtaja