< Ajankohtaista

”Kaikille löytyy sopiva maski”

 

Uniapneadiagnoosi merkitsee usein CPAP-hoidon aloittamista. Uniapnean hoitokäytännöt kuitenkin vaihtelevat eri kunnissa ja sairaanhoitopiireissä.

”Kun epäillään uniapneaa, potilaalle tehdään suppea yöpolygrafia joko terveyskeskuslääkärin, työterveyden tai yksityislääkärin lähetteellä. Diagnoosin vahvistuessa CPAP-hoito yleensä on ensisijainen hoitomuoto, ja potilas voi valita pääsyn CPAP-hoidon alkuohjaukseen joko 4–6 ryhmässä, yksilövastaanotolla tai ohjevideoiden välityksellä,” kertoo perusterveydenhuollossa Valkeakoskella työskentelevä unihoitaja Tarja Korpeinen.

Koronan aikana kehittyi paljon myös digitaalinen hoitopolku, ja omatoimisuutta edellyttävät etäohjausmenetelmät, jotka sopivat osalle potilaista parhaiten.

”Kun potilas noutaa hoitoyksiköstään maksuttoman CPAP-laitteen, tehdään maskin sovitus samalla. CPAP-laitteen merkkiä ei voi itse valita, vaan sairaanhoitopiirit kilpailuttavat hankinnat. Pirkanmaalla on käytössä tällä hetkellä ResMedin CPAP-laitteet.
Erilaisia maskeja on aivan valtavasti. Väitän, että jokaiselle löytyy sopiva, kun on motivaatiota hoitoon. Pirkanmaalla esimerkiksi yli 80 prosenttia CPAP-laitetta kokeilleista jatkaa sen käyttöä.”

Hoitoyksikkö seuraa CPAP-laitteen unen aikana keräämää dataa etänä, ollen tukena, sekä yhteydessä potilaaseen sovituin väliajoin. Totuttelua ja sopeutumista laitteen käyttö tietenkin vaatii, ja tilanteen käsittelyä itsen kanssa.

Motivaatiota lisäävät yleensä uniapnean aiheuttamien haittojen väheneminen: väsymys ja päänsärky jäävät pois, ja olo on energisempi. Usein verenpaine ja sokeriarvot laskevat niin, että se mahdollistaa lääkkeiden vähentämisen.
Tästä seuraa, että joskus odotukset hoitoa kohtaan voivat olla jopa liian suuret, koska hoito tuo ihmeenkaltaisen avun osalle ihmisistä. Kokonaistilanteet ovat kuitenkin hyvin yksilöllisiä.

Ainakin yleisimpiin CPAP-hoidon ohessa ilmeneviin sivuvaikutuksiin on tarjolla lievitystä, kuten erikoisvalmisteisia tyynyjä laitteen kanssa nukkuvalle, sekä suun ja nielun kuivuutta poteville vaikkapa apteekin kostuttavat suihkeet ja geelit. Hankaluuksia voi olla, mutta niihin löytyy keinoja, Tarja Korpeinen toteaa.

”Pystymme uniapneaan perehtyneen tiimimme kanssa hoitamaan jatkossa CPAP-hoidon aloitukset, jotka aiemmin tehtiin erikoissairaanhoidossa. Potilaat pääsevät täällä lisäksi ravitsemusterapeutin vastaanotolle, ja tarvittaessa hakeutumaan unettomuuden uni- ja nettiterapiaohjelmaan (HUS) etäyhteyksin toteutettuna, eli asiat ovat juuri nyt todella hyvin.”

Lähde: Uniuutiset 3-2022

 

 

Julkaistu: 7.10.2022

Jaa tämä sivu