Uniuutiset 1/2022

Julkaistu: 14.3.2022

Milloin tarvitaan unilääkkeitä?

Vaikka unettomuutta pyritään pääosin hoitamaan lääkkeettömin keinoin, myös unilääkkeitä tarvitaan. ”Tärkeintä on, että hädässä olevaa unetonta autetaan”, sanoo psykiatri, osastonylilääkäri Katinka Tuisku HUS:n unihäiriöpoliklinikalta.

Unioppia hoitajille

Unettomuuden lääkkeettömän hoidon eli CBTI-I:n antajista on huutava pula. Sitä pyritään paikkaamaan koulutuksella, josta valmistuu sertifioituja uniohjaajia ja unettomuusterapeutteja. Aiheesta haastattelussa erikoistutkija, psykologian tohtori Heli Järnefelt Työterveyslaitokselta.

Kevät on täällä pian – ja kesäaikaan siirtyminen

Päivä pitenee ja valon määrä lisääntyy. Tätä ajankohtaa moni odottaa, mutta kevääseen liittyvä kellojen siirto on monelle hankala kevään lisäjuonne. ”Parhaimmatkin nukkujat voivat saada viikoksi unirytminsä sekaisin ja työviikko saattaa mennä epämääräisessä olotilassa”, sanoo parhaillaan myös uniohjaajaksi kouluttautuva sairaanhoitaja Christina Forsberg.
Uniuutiset järjesti gallupin liittyen kesä- ja talviaikaan siirtymisestä.

Avaa uniuutiset PDF

Jaa tämä sivu