Uniuutiset 3/2023

Julkaistu: 25.9.2023

Nykyajan perheet nukkuvat huonosti

Lapsiperheet hakevat Uniliiton sivustoilta yhä useammin tietoa lasten unesta ja unen laadun parantamiseksi. Onko nyky-yhteiskunnassamme ilmiöitä, jotka altistavat lapsiperheitä huonolaatuiselle unelle? Nukuttiinko ennen paremmin? Kansainvälisen kyselytutkimuksen mukaan suomalaiset vanhemmat jopa kuuluvat maailman seitsemänneksi uupuneimpiin vanhempiin.
”Nykyajan vanhemmilla on hyvin vaihtelevat valmiudet vanhemmuuteen ensimmäisen vauvan synnyttyä”, toteaa kätilötieteen lehtori ja terveystieteiden tohtori Elina Botha Tampereen ammattikorkeakoulun pediatrisen uniohjaajakoulutuksen luennon aluksi.

Nettiterapiaa unen avuksi

HUS:n nettiterapiaa on käytetty unettomien hoidossa neljä vuotta. Ensimmäiset tutkimustulokset ovat hyviä: iso osa saa apua uniongelmiinsa myös digipohjaisesta ohjelmasta. Osallistuneista lähes puolella (46 %) oireet olivat vähentyneet merkittävästi.

Naisten uniapnea jää usein piiloon

Naisilla uniapnean oireet ovat usein erilaiset kuin miehillä. Ne sekoittuvat helposti vaihdevuosi- ja mielialaoireiden kanssa. Keski-ikäisisitä naisista sairastaa uniapneaa noin 10 %. Kolme kokenutta unihoitajaa kertoo, miten naisten uniapnea tulisi tunnistaa ja hoitaa.

Avaa uniuutiset PDF

Jaa tämä sivu