Uniuutiset 4/2023

Julkaistu: 5.12.2023

Väsymys & ajoterveys: Riskit on tärkeää tunnistaa

Väsymys on aina riski liikenteessä. Unilääketieteen päivillä käsiteltiin laajasti ajoterveyttä ja sen riskien tunnistamista. Väsymys on oire, jonka syynä voi olla monenlaisia sairauksia ja myös elämäntapoja. Ajoterveyden arvioimisessa on lääkärillä iso vastuu. Haasteellisimpia ajoterveystapauksia voidaan käsitellä nykyisin moniammatillisissa ajopoliraadeissa.

Unilääketiede 2023

Unilääketieteen koulutuspäivien 30.–31.10.2023 teemoina olivat sirkadiaaninen unettomuus, uni erityistilanteissa, ajoterveys sekä unen häiriintymisen syitä ja seurauksia.

Uniliitto: Uniapnea tulisi tunnistaa ja hoitaa paremmin

Lähes jokainen meistä tuntee jonkun uniapneaa sairastavan. Tuoreiden tutkimusten mukaan uniapnea on diagnosoitu 3–4 %:lla suomalaisista. Valtaosa uniapneasta on kuitenkin diagnosoimatta. Lääkärilehden (9.4.2021) mukaan Suomessa on arvioitu, että keskivaikeaa tai vaikeaa uniapneaa sairastaa 29,5 % väestöstä.
Uniliiton kannanotto on julkaistu aiemmin (21.11.2023) Helsingin Sanomissa.

Avaa uniuutiset PDF

Jaa tämä sivu