Uniuutiset 1/2024

Julkaistu: 18.3.2024

Uni on aivoterveyden peruspilari

Vaikka uni vaikuttaa passiiviselta olotilalta, unen aikana tapahtuu monia aktiivisia prosesseja, jotka huoltavat aivoja ja mieltä. Unella onkin aivan erityinen rooli aivoterveydessä. Sekä unen määrällä että laadulla on merkitystä, sanoo neurologian erikoislääkäri, dosentti Kaisa Hartikainen, joka toimii Kansallisen aivoterveysohjelman johtavana asiantuntijana. Ohjelmassa vuoden 2024 erityisteemana painottuu uni.

Unettomuuden hoidon eurooppalainen suositus

Euroopan unitutkimusseura on päivittänyt unettomuushäiriön hoitosuositusta. Unettomuutta tulee sen mukaan hoitaa aktiivisesti, ja tutkimusnäyttö tukee vahvasti lääkkeettömien menetelmien käyttöä. Yhteenvetoa suosituksen sisällöstä tekee psykologian tohtori, psykoterapeutti ja Työterveyslaitoksen erikoistutkija Heli Järnefelt.

Potilaiden osallisuus

Potilaiden, potilasjärjestöjen ja kokemusasiantuntijoiden mukanaolo potilaita koskevassa päätöksenteossa johtaa hoidon parempaan laatuun kokemusperäisen tiedon avulla, kirjoittaa Uniliiton puheenjohtaja Salla Mansikkamäki.

Avaa uniuutiset PDF

Jaa tämä sivu