Unen merkitys tarkentuu
Tuomas Lilius toimii Myrkytystietokeskuksen ylilääkärinä HUSissa ja farmakologian ja kliinisen toksikologian apulaisprofessorina Helsingin yliopistossa.
”Kun valmistuin lukiosta kotikaupungissani Seinäjoella, ajattelin pyrkiä tekniikan alalle. Mutta sitten lääketiede vei kuitenkin voiton, ja siitä oli isäni psykiatrin ammatin vuoksi toki jonkinlainen käsitys. Itse asiassa nykyisessä työssäni yhdistyvät lääketiede ja tekniikka, sillä sekä tutkimustyössäni että kliinisen toksikologian alalla fysiikan, kemian ja tekniikan ymmärtäminen on tärkeää. Olen lääketieteen humanististen aspektien lisäksi eksaktin tieteen ystävä”, Tuomas Lilius kertoo.
Liliuksen väitöskirja käsitteli opioideja ja etenkin niihin kehittyvää toleranssia. Hän etsi tutkimuksessaan uusia hoitomuotoja juuri toleranssin ehkäisemiseksi.
Professori Maiken Nedergaardin ryhmässä oli vuonna 2012 kuvattu aivojen glymfaattinen järjestelmä. Se muutti yleisesti käsitystä keskushermoston jätehuollosta: merkittävä osa aivoissa syntyneistä aineenvaihduntatuotteista poistuu syvän unen aikana glymfaattisen virtauksen avulla. Häiriöt järjestelmän toiminnassa johtavat aineenvaihduntatuotteiden kertymiseen.
Tuomas Lilius esitteli Nedengaardille idean: jos glymfaattinen kierto ohittaa veriaivoesteen ja tuo aivoista ulos aineenvaihduntajätteitä, voisiko sen avulla myös viedä aivoihin jotakin, kuten lääkeaineita?
”Nedengaard ei varauksetta innostunut ajatuksesta, mutta päädyin kuitenkin hänen laboratorioonsa kolmeksi vuodeksi tutkimaan tätä”, Lilius kertoo.
Tällä hetkellä Lilius on päätyössään HUS:n ylläpitämässä valtakunnallisessa Myrkytystietokeskuksessa.
”Lääkkeet ovat oikein annosteltuna hyödyllisiä, mutta usein myrkyllisiä liian suurina annoksina. Annos tekee lääkkeen – ja myös myrkyn.”
Sivutyönään hän tutkii edelleen lääkkeitä, muun muassa opioideja ja muita keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä.
”Unilääkkeiden vaikutusta unen rakenteeseen on tutkittu yllättävän vähän. Kun tiedämme enemmän, voisi unilääke olla entistä yksilöllisemmin valittu”, Lilius sanoo.
Myös glymfaattisessa kierrossa riittää edelleen paljon sellaista, mitä ei vielä tiedetä.
”Unen merkitys hyvinvoinnille tarkentuu koko ajan. Aivojen puhdistuminen syvän unen aikana on hyvin tärkeää. Uusimmat tutkimukset osoittavat, että jopa yhden yön totaalinen valvominen muuttaa aivojen nestekiertoa”, Tuomas Lilius sanoo.
Kivun hoito on ollut Tuomas Liliuksen yksi kiinnostuksen kohteista. Krooninen kipu voi usein liittyä unihäiriöihin.
”Myös kivun yhteyttä glymfaattiseen järjestelmään tutkitaan. Kivun kroonistumisen tämänhetkinen keskeinen teoria liittyy hermotulehdukseen, neuroinflammaatioon. Akuutin kivun pitkittyessä hermosolut erittävät tulehdusta edistäviä välittäjäaineita, ja on esitetty teoria, että myös niiden poistuminen elimistöstä voi kärsiä huonon unen seurauksena. Ainakin se on mahdollinen syy-yhteys, jota sietää tutkia tarkemmin”, Tuomas Lilius sanoo.
Lue koko artikkeli Uniuutiset 3/2024 lehdestä täältä
Lisää Uniuutiset ja Hyväuni-lehtiä luettavaksesi täältä
Alkuperäisen artikkelin kirjoittanut Leeni Peltonen, toimittaja, päätoimittaja ja journalisti.
Uniuutiset -lehden päätoimintajana toimii Leeni Peltonen.