< Kaikki artikkelit

Asentosidonnaiseen uniapneaan voi vaikuttaa tyynyllä ja sängyllä

Fysioterapeutti ja koulutettu nukkumisergonomian asiantuntija (KNA) Valtteri Nyyssölä, Tempur

38-vuotias ruuhkavuosiaan elävä perheenäiti oli jo pitkään kokenut olonsa hyvin väsyneeksi ja poissaolevaksi. Kun hän alkoi nukahdella myös päiväsaikaan, hälytyskellot alkoivat soida: mistä tämä voisi johtua? Väsymyksen syy oli vaikea nähdä uneen liittyvänä vaivana, koska nukkuminen tuntui olevan kunnossa.

Terveydenhoidossa syiksi epäiltiin aluksi uupumusta ja mielenterveysongelmia. Myöhemmin unirekisteröintitutkimuksessa naisella todettiin vaikea-asteinen uniapnea, eli ylähengitysteitä ahtauttava sairaus, joka aiheuttaa toistuvia unenaikaisia hengityskatkoja. Tutkimuksessa huomattiin uniapnean olevan asentosidonnaista, sillä hengityskatkoja esiintyi vain nukkuessa selinmakuulla.

Hoito aloitettiin perinteisin menetelmin eli CPAP-laitteella ja selinmakuuasentoa estävällä vyöllä. Kumpikin ratkaisu tuntui kuitenkin naisesta hyvin epämiellyttävältä, eikä hän halunnut jatkaa maskin kanssa nukkumista. Vyö kyllä esti selällään nukkumisen, mutta häiritsi asennon vaihtamista ja nukkumista yleensäkin.

Asentosidonnaiseen uniapneaan voi vaikuttaa myös tyynyllä ja sängyllä
Koska nukkuma-asennolla oli ratkaiseva merkitys vaivaan, apua lähdettiin hakemaan yksilöllisesti valitulla Tempur-sängyllä ja -tyynyllä, jotka muotoutuvat kunkin kehon muodon, painon ja lämpötilan mukaan. Jo ensimmäisten viikkojen jälkeen naisen olotila alkoi muuttua: hän tunsi päivisin olonsa virkeämmäksi ja elinvoimaisemmaksi. Väsynyt ja poissaoleva äiti muuttui energisemmäksi laadukkaan unen ansiosta. Lisäksi hänen uniapneadiagnoosinsa vaihtui vaikea-asteisesta lieväksi puolivuosiseurannassa, johon mennessä hengityskatkokset olivat lähes kadonneet.

Muutama vuosi tapahtuneen jälkeen uniapneaoireet pysyvät edelleen poissa. Myös puolison kuorsaus loppui yksilöllisesti valitun tyynyn ja kylkiasentoon sopivan patjan hankinnan jälkeen. Nämä kokemukset osoittivat, että tässä tapauksessa suurin apu asentosidonnaiseen uniapnean selättämiseen saatiin vaihtamalla selinmakuuasento kylkimakuuasennoksi – ja tässä tarvittiin nukkumisergonomian korjaamista, eli tyyny ja patja, jotka tukevat kylkiasennossa nukkumista. Se ei onnistu liian kovalla, liian pehmeällä tai epäsopivalla sängyllä ja tyynyllä – vaan yksilöllisesti valitulla sängyllä.

Voit oppia nukkumaan kyljelläsi – vaikka nyt olisit ”sängyssä pyörijä”
Uniapneoista yli puolet ovat asentoriippuvaisia, eli selinmakuuasento aiheuttaa tai pahentaa niiden oireita. Monet nukkuvat selällään, koska patja ja tyyny eivät tue ja mahdollista kyljellään nukkumista kuin hetken aikaa. Se taas johtuu usein sängyn ja tyynyn epäsopivuudesta. Epämukava, vanha, kuopalle painunut tai liian jämäkkä sänky ja väärän mallinen sekä kokoinen tyyny saavat monet ”pyörimään” sängyssä. Syntyy kipua, käsien puutumista tai painetta olkapäässä, selässä tai lonkassa. Kaikki tuo aiheuttaa myös usein selälle kääntymistä ja pyörimistä. Kylkimakuulla uniapnean oireet helpottavat, koska nielun pehmytkudokset eivät pääse tukkimaan ilmateitä ja aiheuttamaan hengityskatkoksia kuten selinmakuulla.

Kyljellään nukkuessa myös tyyny esimerkiksi vartalon vierellä tai polvien välissä voi auttaa ylläpitämään kylkiasentoa ja ehkäisemään asennon kiertymistä vatsalle.

Tukityynyjä käytettäessä ergonomisten perusasioiden patjassa ja tyynyssä täytyy kuitenkin olla kunnossa niin, että ranka pysyy fysiologisesti oikeassa asennossa. Terveellisesti kyljellään nukkuminen onkin mahdollista vain, jos patja tukee ergonomisesti oikealla tavalla ja vähentää kehoon kohdistuvaa painetta. Pelkkä kehotus kyljellään nukkumisesta ei riitä, vaan tarvitaan apuvälineet, eli ainakin yksilöllisesti sopiva tyyny ja patja, jotka mahdollistavat kylkiasennossa nukkumisen läpi yön.

Optimiasennossa lantio ja hartia ovat suorassa sekä pysty- että vaaka-akselilla:

• Olkapää ja lonkka saavat patjasta tilaa, jolloin niihin ei kohdistu ylimääräistä painetta, joka pakottaisi muuttamaan asentoa.

• Kylkikaari on tuettuna, jolloin selkäranka on suorassa, nivelsiteet ja -kapselit eivät veny ja fasettinivelten paine on minimissään.

• Tyyny kannattelee päätä oikein. Muotoilu tukee niskaa, nukkujan pään ja hartian muotoa. Oikeanlainen tyyny ohjaa pään asentoa ja koko rankaa suoraan, jolloin myös ilmatiet pysyvät avoimina.

• Patjan muotoutuvuus ja paineen vähennys auttavat säilyttämään asennon koko yön ajan.

Lisää artikkeleita ja unitarinoita

Julkaistu: 16.6.2022

Jaa tämä sivu