Kira Andersson

Kira Andersson

Uniapnea on yleinen sairaus, joka tulisi havaita paremmin

Uniapnea tarkoittaa toistuvia unenaikaisia hengityskatkoksia tai hengitysvaimenemisia, jotka kestävät 10 sekunnista jopa yli minuuttiin. Vaikeassa uniapneassa hengityskatkoksia on tunnin aikana yli 30. Hoitamattomana uniapnea on vakava terveysriski ja altistaa monille liitännäissairauksille.

Lievässä uniapneassa hoidoksi saattaa riittää asentohoito tai hampaiden uniapneakisko. Vaikeassa uniapneassa käytetään öisin ylipainehengityshoitoa CPAP-laitteen (Continuous Positive Airway Pressure) avulla. Uniapneaa esiintyy yleisimmin 40–65-vuotiailla. 17 % keski-ikäisistä miehistä ja 9 % keski-ikäisistä naisista sairastaa keskivaikeaa tai vaikeaa uniapneaa.

Kiran päädiagnoosi on uniapnea, mutta hänellä on myös useita muita elämänlaatuun vaikuttavia unihäiriöitä kuten unettomuus, epäsäännöllinen unirytmi sekä levottomat jalat -oireyhtymä.

”Monisairaana huomaa, että ihminen on todellakin psykofyysinen kokonaisuus. Kurjaa, että on monta vaivaa, mutta diagnoosien myötä selviää syy oireisiin ja ymmärtää tilaansa paremmin. Suurimman osan ajasta koen eläväni ns. normaalia elämää”, Kira sanoo.

”Kerron ja keskustelen mielelläni uniapneasta sekä elämästäni sen kanssa, ja tuon esille potilasnäkökulmaa mm. hoitoon liittyen. Yhtenä tavoitteenani on jakaa tietoa, jotta henkilö, ja kenties hoitohenkilökuntakin, pystyisi vielä paremmin ja aikaisemmin havaitsemaan sen.”

Kiran lyhyt esittelyvideo.