Turvallinen nukkuminen

Luo vauvalle turvalliset uniolosuhteet

Kun American Academy of Pediatrics (AAP) loi 1990-luvun alussa ohjeistuksen vauvojen selällään nukuttamisesta, 0–1 vuotiaiden lasten unenaikaiset kuolemantapaukset vähenivät merkittävästi kaikkialla maailmassa. Sittemmin ohjeistuksia on muokattu ja laajennettu tutkimusdatan koko ajan lisääntyessä.

Uniturvallisuuden 10 muistisääntöä

1. Nukkuma-asento
AAP suosittelee, että vauvat asetetaan selälleen nukkumaan jokaisella uniajalla ensimmäisen elinvuoden ajan. Asento vähentää merkittävästi kätkytkuoleman riskiä verrattuna vatsallaan tai kyljellään nukkumiseen. Kun vauva oppii itsenäisesti kääntymään molempiin suuntiin, vauva saa hakea oman uniasentonsa itsenäisesti, eikä häntä tarvitse enää käännellä selälleen.

2. Nukkumisympäristö
Vauvan tulisi nukkua napakalla alustalla, jota suojaa tiukasti istuva lakana, johon vauva ei pääse kietoutumaan unen aikana. Patjan ja nukkumapaikan reunojen väliin ei saa jäädä aukkoja, joihin vauva voisi kiilautua yön aikana. Vauvan vuoteessa ei myöskään saa olla pehmeitä esineitä, kuten tyynyjä, peittoja, pehmoleluja tai reunapehmusteita, jotka voivat aiheuttaa tukehtumisvaaran.

3. Huoneen jakaminen ilman sängyn jakamista
AAP suosittelee, että vauva nukkuu samassa huoneessa vanhempiensa kanssa, mutta omassa sängyssään, vähintään ensimmäiset kuusi kuukautta, mieluiten ensimmäisen vuoden ajan. Paras paikka on kädenmitan päässä äidistä sivuvaunussa, joka on kiinnitetty tiiviisti vanhempien vuoteeseen. Näin yölliset imetykset ovat mahdollisimman helppoja. Tämä järjestely voi vähentää kätkytkuoleman riskiä jopa 50 %.

4. Imetys
Imettäminen on yhdistetty pienentyneeseen kätkytkuoleman riskiin. AAP suosittelee täysimetystä ensimmäisten kuuden kuukauden ajan, jos mahdollista. Imetyksen suojaava vaikutus kasvaa sen keston ja tiheyden myötä, mutta myös osittainen imetys on parempi kuin ei imetystä lainkaan.

5. Tutin käyttö
Tutin käyttäminen kaikkien unien aikana vähentää kätkytkuolemariskiä. Tutin imeminen unen aikana voi estää vauvaa vaipumasta niin syvään uneen, ettei hän havahtuisi hengityksen vaikeutuessa. Tutin voi ottaa käyttöön, kun imetys on lähtenyt hyvin käyntiin.

6. Tupakoinnin ja päihteiden välttäminen
Päihteiden, kuten alkoholin tai huumausaineiden käyttö voivat heikentää vanhempien tai hoitajien kykyä arvioida ja vastata vauvan tarpeisiin. Tämä lisää turvallisuusriskejä unen aikana. Vanhempien ja etenkin imettävän äidin tupakointi aiheuttaa monia terveysriskejä vauvalle.

7. Vauvan lämpötila ja vaatetus
Vauvan nukkumisympäristön tulisi olla miellyttävän viileä, yleensä 16–20 °C. Liiallinen kuumuus voi lisätä kätkytkuoleman riskiä, joten vauvaa ei pidä pukea liian lämpimästi. Sopivankokoinen unipussi on turvallinen vaihtoehto perinteisille peitoille. Vauvan pään tulisi olla vapaa, eikä pipoja suositella nukkumiseen.

8. Kapalointi turvallisesti
Jos vauva kapaloidaan, kapalon tulee olla sellainen, ettei se pääse purkautumaan yön aikana. Kapalointi tulee lopettaa, kun vauva on oppinut kääntymään. Näin vauva ei pääse kierähtämään päinmakuulle ja jumiutumaan siihen.

9. Nukkumisympäristön turvallisuus kodin ulkopuolella
Turvallinen nukkumisympäristö on tärkeä myös kodin ulkopuolella, kuten matkoilla tai päiväkodeissa. Kannettavat pinnasängyt ja matkasängyt voivat olla hyviä vaihtoehtoja, mutta on tärkeää varmistaa, että ne täyttävät turvallisuusvaatimukset. Turvakaukaloita ja rattaita ei ole suunniteltu pitkäaikaiseen nukkumiseen, ja niitä tulisi käyttää vain valvotusti. Vauva voi valua kaukalossa hankalaan asentoon, jolloin hengitys voi vaikeutua.

10. Älä luota tekniikkaan
Nykyään on tarjolla erilaisia vauvan unen aikana käytettäviä teknisiä laitteita, joiden kerrotaan tarkkailevan vauvan verenkiertoa, hengitystä tai unen syvyyttä. Kotikäyttöisten valvontalaitteiden antama data on usein puutteellista tai jopa virheellistä. Vauvan unen turvallisuuden ei pitäisi koskaan nojata kotikäyttöisen tekniikan antamaan dataan.

Lisäksi suositellaan

1. Rokotuksia ja säännöllisiä neuvolatarkastuksia
Rokotusohjelman noudattaminen voi vähentää vauvan kätkytkuoleman riskiä. Rokotteet edistävät vauvan yleistä terveyttä ja vähentävät hengitystieinfektioiden riskiä, jotka voivat olla osatekijöitä kätkytkuolemissa. Lisäksi säännölliset neuvolakäynnit auttavat seuraamaan vauvan kasvua ja kehitystä sekä varmistamaan, että perhe saa ajankohtaista tietoa turvallisuudesta.

2. Tiedon jakamista turvallisen nukkumisen käytännöstä lähipiirille
Kaikkien vauvaa hoitavien, mukaan lukien isovanhempien, perheystävien ja hoitajien, tulisi olla tietoisia turvallisen nukkumisen käytännöistä. Selkeä viestintä on avainasemassa, jotta suosituksia noudatetaan johdonmukaisesti. Myös yhteiskunnallinen tietoisuus kätkytkuolemien ehkäisystä ja turvallisista nukkumistavoista parantavat vauvojen turvallisuutta.

3. Vauvan valvottua totuttamista vatsallaan oloon valveilla ollessa
Vatsallaan oleminen tukee vauvan motorista kehitystä. Vatsallaan olemisen voi aloittaa heti sairaalasta kotiuduttua. Etene pienin askelin, vauvan reaktioita seuraillen. Pidennä vatsallaan oloaikaa vähitellen niin, että päivittäinen aika kasvaa 15–30 minuuttiin seitsemänteen ikäviikkoon mennessä.

4. Säännöllistä ihokontaktia
Ihokontakti on merkittävä tekijä vauvan hyvinvoinnin tukemisessa. Varhaisvaiheissa se edistää merkittävästi imetyksen onnistumista ja luo perustan turvalliselle kiintymyssuhteelle. Ihokontaktia on hyvä tarjota aikoina, jolloin vanhempi on hereillä. Ihokontaktia voivat tarjota myös vauvan muut lähipiiriin kuuluvat henkilöt. Tämä on erityisen tärkeää tilanteissa, joissa äiti tarvitsee lepoa tai toipumisaikaa.

Perhepeti turvallisesti

Perhepeti on aihe, joka herättää paljon keskustelua ja mielipiteitä. Monet puolustavat sitä luonnollisena ja ainoana vaihtoehtona vauvan hyvinvoinnin, kehityksen ja unen kannalta.

Tutkimusten mukaan perhepedissä nukutaan joko erinomaisesti tai melko huonosti. Parhaiten nukutaan niissä perheissä, joissa perhepeti on ollut alusta lähtien vanhempien tietoinen ja yhteinen valinta. Huonoiten nukutaan niissä perheissä, joissa perhepetiin on ajauduttu reaktiivisesti, jonkin ongelman ratkaisemiseksi.

Kansainväliset perhepetiä suosittelevat järjestöt, kuten Academy of Breastfeeding Medicine (ABM) sekä The Lullaby Trust, tarjoavat ohjeistuksia, joiden avulla vanhemmat voivat lisätä perhepedin turvallisuutta. Suositusten taustalla on pyrkimys perhepedin mahdollisten hyötyjen, kuten läheisyyden ja imetyksen tukeminen, ja sen sisältämien riskien minimoimisen tasapainottaminen.

Turvallisinta on alkaa nukkua perhepedissä vasta kun vauva on täyttänyt 6 kuukautta. Lopettamisessa ei ole mitään suositeltavaa ikärajaa. Jokainen perhe nukkukoon sillä tavalla, joka heille sopii.

Turvallisen perhepedin ohjeistus

1. Järjestele sängyn ympäristö niin, ettei vauva voi pudota sängystä tai kiilautua sängyn ja seinän väliin. Lisäksi on tärkeää, ettei vauvan lähellä ole peittoja, tyynyjä tai muita irtonaisia esineitä, jotka saattavat aiheuttaa vaaratilanteen. Perhepetiin eivät myöskään kuulu perheen muut lapset tai lemmikit.

2. Perhepedissä nukkumisen turvallisuusriskejä lisäävät muun muassa vanhempien tupakointi ja muu päihteiden käyttäminen. Myös vanhemman äärimmäinen väsymys heikentää kykyä reagoida vauvan liikkeisiin ja tarpeisiin. Vanhemman runsaan ylipainon on todettu lisäävän kätkytkuoleman riskejä perhepedissä.

3.Nukuta vain täysiaikaista ja normaalisti kehittyvää vauvaa perhepedissä. Ennenaikaisesti syntyneet tai pienikokoiset vauvat ovat erityisen alttiita kätkytkuolemariskille perhepedissä. Heille suositellaan ensisijaisesti omaa nukkumispaikkaa, kuten pinnasänkyä, joka on sijoitettu vanhempien sängyn viereen.

4. Vauvaa tulisi nukuttaa perhepedissä selinmakuuasennossa ja irrallaan äidistä. Vauvan pään tulee olla vapaa, eikä vauvaa saa pukea tai peitellä liian lämpimästi. Sängyn lämpötilan ja vauvan vaatetuksen pitää olla tasapainossa, jotta vauvalle ei tule liian kylmä eikä kuuma.

5. Vanhemman tulee sitoa pitkät hiuksensa nukkumisen ajaksi. Avoimena olevat hiukset voivat aiheuttaa vauvalle vaaratilanteen, jos ne kiertyvät vauvan käsiin tai kaulalle.

6. Vauvan tulisi nukkua imettävän äidin puolella niin, että äiti nukkuu kyljellään ja alla oleva käsi on vauvan yläpuolella. Äidin keho muodostaa vauvaa suojaavan C-mutkan, jota kutsutaan myös nimellä Cuddly Curl.

7. Unipesässä nukuttaminen muodostaa erityisen riskin perhepedissä, sillä yön aikana unipesä voi liikkua, kääntyä tai vääntyä, kun vanhemmat liikehtivät. Tällöin vauva voi jäädä unipesän peittämäksi vaarallisin seurauksin.

8. Kapaloitua vauvaa ei saa nukuttaa perhepedissä. Vaarana on, että vauva kierähtää yön aikana hankalaan asentoon, kun patja ja vanhemmat liikkuvat.

Sari Tammikari, terveydenhoitaja ja pediatrinen unihoitaja/Muksuperheen uni