Unihäiriöt

Unihäiriöt

Yleisin syy päiväaikaiseen väsymykseen on riittämätön yöuni. Ehkä et nuku riittävästi tai kärsit jostakin unihäiriöstä. Unettomuuden syy kannattaa aina selvittää.

Unettomuus on tavallinen ongelma väestössä. Unettomuus ei yksittäisenä ohimenevänä oireena edellytä tutkimuksia. Jos unettomuus jatkuu useita viikkoja, ja aiheuttaa kärsimystä tai haittaa päiväaikaista suoriutumistasi, kannattaa ottaa yhteys terveydenhuoltopalveluihin.

Unettomuuden selvittely ja hoito alkaa perusterveydenhuollosta. Unettomuuden hoitopolku-toimintamallin mukaisesti haittaavaa unettomuusoirettasi arvioidaan terveyskeskuksessa, ja jos sinulla diagnosoidaan unihäiriö, siihen tarjotaan hoitoa.

Tavallisimpaan unihäiriöön (F51.0 Ei-elimellinen unettomuus) on tehokasta lääkkeetöntä hoitoa.

Unettomuus oireena voi liittyä myös erilaisiin muihin sairauksiin, siksi unettomuuden huolellinen alkuarviointi on tärkeää. Unettomuus on syytä erottaa muista syistä johtuvasta univajeesta (mm. elämäntilanne, kiire, terveystottumukset).

Pitkittyvällä univajeella on haitallisia vaikutuksia aineenvaihduntaan, puolustusjärjestelmään, vireyteen, oppimiseen, tunteiden säätelyyn ja mielialaan. Univaje voi johtua joko unen määrän tai unen laadun riittämättömyydestä.

Kysy asiantuntijalta unettomuudesta, soita UniNeuvoon 050 550 2288!