Säännöllinen vuorokausirytmi tukee laadukasta unta

Säännöllinen vuorokausirytmi tukee laadukasta unta

Pienellä vastasyntyneellä vauvan vuorokaudessa ero päivän ja yön välillä on vielä epäselvä. Vauva nukkuu silloin, kun hän on uninen ja syö silloin kun hän on nälkäinen. Ihmisen kehon toimintaa ohjaa pimeän ja valon vaihteluun perustuva sirkadiaaninen rytmi, jota noudattamalla kehon ja mielen toiminta pysyy parhaiten tasapainossa. Vauvoilla tämä valmius rytmisyyteen alkaa kehittyä n. 3 kk iästä eteenpäin. Vanhemmat voivat omilla toimillaan tukea vauvan vuorokausirytmin kehittymistä suuntaan, joka tukee hänen hyvinvointiaan, sekä noudattaa perheen omaa rytmiä. Säännöllisen päivärytmin noudattaminen auttaa vanhempia myös ennakoimaan ja tulkitsemaan vauvan tarpeita.

Luo lapsen ikävaiheeseen sopivat rutiinit ja päivärytmi

Viiden kuukauden iässä vauvoilla on yleensä jo täydet valmiudet rytmisyyteen. Viimeistään tässä vaiheessa olisi hyvä siirtyä noudattamaan selkeää päivä ja yö-rytmiä, johon kuuluvat samoina toistuvat rutiinit. Positiivisten rutiinien ja rituaalien avulla vauva oppii asioiden välisiä yhteyksiä ja hän tulee tietoiseksi, mitä seuraavaksi tulee tapahtumaan. Tämä luo vauvalle turvallisuuden tunnetta  ja parantaa vauvan ja vanhemman välistä vuorovaikutussuhdetta.

Nukkumaanmenorutiinien ja -rituaalien luominen on tärkeä osa hyviä yöunia. Näiden rutiinien tehtävänä on johdatella vauva rauhoittumaan ja auttaa häntä nukahtamaan levollisesti ja nukkumaan yönsä rauhallisesti. Vauvat ja vanhemmatkin lapset rakastavat rutiineja ja säännöllistä rytmiä. Nukkumaanmenoaika on parasta pitää melko saman päivästä toiseen, niin öistäkin tulee yhtenäisempiä. Sopiva yöunille menoaika 5 kk iästä eteenpäin on klo 19:00-20:30 välinen aika. Myöhäisempi nukkumaanmenoaika ei yleensä tarkoita myöhäisempää aamuheräämistä, vaan sitä, että vauva herää edelleen kukonlaulun aikaan mutta yöuni jää lyhyemmäksi ja vauva alkaa kärsiä univajeesta.

Nukkumaanmenorutiinien ja -rituaalien tulisi muuntua vauvan iän mukaan, jotta perhe ei jäisi kiinni tapoihin, jotka myöhemmin edesauttavat nukahtamisongelmia. Ilta- ja unirutiinien tarkoitus on johdatella lapsi rauhoittumaan ja odottamaan nukkumaanmenoa. Arjen toimintaa olisi hyvä muutenkin rauhoittaa iltaa kohti. Etenkin helposti kuormittuvien vauvojen kanssa päivittäisiä menoja on syytä karsia ja keskittää aamupäiviin tai keskipäivään.

Syö-Leiki-Nuku

Monilla vanhemmilla on tapana syöttää vauva juuri ennen päiväunille laittamista.  Syöminen piristää vanhempia ja rinnalle tai pulloruokintaan nukahtanut vanhempi vauva voikin havahtua hereille jo 20 minuutin päästä. Lopulta vauva nukkuu pätkäpäiväunia ja yötkin alkavat hajota. Viimeistään 5 kk iässä onkin parempi aloittaa syömisen ja nukahtamisen välisen ajan pidentämistä.  Rutiinia kutsutaan nimellä Syö-Leiki-Nuku ja syömisen jälkeen seuraa aktivoivaa toimintaa. Näin voidaan samalla lempeästi purkaa nukahtamisen ja imemisen välistä yhteyttä. Kun vauvaa aktivoidaan syöttämisen jälkeen, pääsee vanhempi myös tarkkaileman oman lapsensa väsymysmerkkejä ja oppii vähitellen tunnistamaan otollisimman hetken laittaa vauva unille.

Täältä voit ladata omaan käyttöösi erilaisia unikouluohjeita ja muita ohjeistuksia, joiden avulla voit tukea lapsesi unta.

Sari Tamminen, terveydenhoitaja, uniohjaaja